TESZT

Egy fa teraszburkolat megépítésekor az első gondolat, hogy vajon mennyire lesz tartós, hogyan fog reagálni a környezeti behatásokra? Ez egy nagyon jó kérdés, mivel sok féle fa teraszburkolat közül tudunk már válogatni. De hosszú távon melyik éri meg jobban?

A natúr vörösfenyő fa teraszburkolat, talán a legősibb kültéri fa alapanyag, amit használunk teraszburkolatnak. De megéri vörösfenyő teraszburkolat építésébe kezdeni?

Tartóssági teszt szerint az európai vörösfenyő teraszburkolatok 5 osztályából a 4.-be soroltak, ami azt jelenti, hogy 5 év után korhadásba kezd. Felülete szőrös lesz és akár 5 mm széles repedés is kialakulhat a helytelen lerakásnak köszönhetően.
Szibériai testvére tartóssági teszten a harmadik osztályba sorolt, amit azt jelenti maximum 10 – 15 év után kezd korhadni és repedni. Ami nem túl szép és hosszútávú megoldást biztosít.

A képeken egy 5 éves vörösfenyő terasz látható.

Fontos megjegyezni, hogy az eső, az UV és az egyéb környezeti hatások által hajszálrepedések keletkeznek a vörösfenyő teraszburkolatba. A hajszálrepedéseken pedig az esővíz bejut a fa szerkezetébe. A fa teraszburkolat a továbbiakban védtelen a párával, nedvességgel szemben, így pár év alatt tökre megy. A rossz minőségű nem jól kezelt vörösfenyő fa teraszburkolat vetemedhet és nyikoroghat.

ELSŐ LÉPÉS:

Bizonyosodjon meg róla, hogy minden szükséges anyag a rendelkezésére áll a megfelelő méretben. Ehhez a kerti padhoz három darab 1200mm hosszú Thermory sárga fenyő 20 x 140mm falburkolatra lesz szüksége, valamint 8 darab 380mm hosszúságra ugyanebből az anyagból további négy darab körbevágásával. Szüksége lesz még 24 db rozsdamentes  4.5 x 70 mm csavarra és még kisebb 24 db 3.5 x 35 mm méretűre.

MÁSODIK LÉPÉS:

Az egyik 380mm hosszú falburkolat darabon jelöljön meg egy pontot 10mm-re a burkolat végétől és 20mm-re le a fenti éltől. Majd egy második pontot 10mm-rel és 70mm-rel lefelé. Ismételje meg a másik végén a darabnak és csinálja végig ezt a folyamatot a másik három 380mm hosszú darabon, azért hogy mind a négy munkadarabon be legyen jelölve.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *