7 lakberendezési trend amire érdemes 2023-ban odafigyelni

A világ folyamatosan fejlődik – és ezzel együtt választásaink is, amelyeket annak érdekében hozunk, hogy otthonunkat ideális élettérré alakítsuk. A közelmúlt eseményei arra kényszerítenek minket, hogy átértékeljük, mi a legfontosabb az életünkben, az emberek több időt töltenek otthon, mint valaha: a távmunka forradalma az otthoni irodák (home office) számának növekedéséhez vezetett, és sok háztartás igyekszik előtérbe helyezni a családdal együtt töltött időt. Ezek a változások valóban rávilágítottak annak fontosságára, hogy a belsőépítészeti terveket úgy alakítsuk át, hogy azok egyedi igényeinket szolgálják ki.

Mivel egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és az egészséges életmód, ezért ebben az évben egyre több olyan dizájnelemre számíthatunk, amelyek hangsúlyozzák a természettel való kapcsolatunkat, és elősegítik az egészséges személyes élményeket, tapasztalatokat.

Tekintse meg a 2023-ra tervezett hét legfontosabb lakberendezési trendünket.

Természetes anyagok előtérben helyezése

Az emberek természeti lények, így vonzódunk a természethez. Ez azt jelenti, hogy a természetes anyagok otthoni környezetben való felhasználása képes javítani mentális egészségünket, otthonosabbá teszi környezetünket és jobb közérzetet teremt számunkra.

A lakástulajdonosok és a lakberendezők is egyre inkább a természetes és természetközeli lakberendezési és életmódbeli megoldások felé fordulnak. Ez magában foglalja a műanyagok használatának csökkentését, a mindennapi használatban úgy, mint a lakókörnyezetben, illetve a divatos, eldobható anyagok helyett a hosszú élettartamú, természetes dizájnelemek és a fenntartható anyagok választása kerül előtérbe.

Thermory hőkezelt kőris padló F5-2 / Belsőépítész: Hanna Karits / Fotó: Tőnu Tunnel

Figyeljünk a felületek érintésére otthonainkban

Öt érzékszervünk van, de ebből a tapintást gyakran figyelmen kívül hagyják. Természetesen fontos, hogy az otthonunk látványra szép legyen, de milyen gyakran gondolunk arra, hogy milyen érzés a felletek tapintása? Akár a nappali padlóján ülve játszik gyermekeivel, akár csak végigsimítja a konyhai felületeket, folyamatosan fizikai kapcsolatban van a környezetével – és ez egyértelműen az érintés fontosságára utal.

Felfedezhető ez a kapcsolat olyan jellemző felületekkel, mint a textúrázott falak, a meleg, bolyhos szőnyegek, a dombornyomott tapéták és az organikus anyagok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a természet csodás tökéletlenségében gyönyörködhessünk.

Thermory Motion falpanelek VIRE hőkezelt nyár / Belsőépítész: Kadi Jair / Fotó: Karl Kasepöld

A beltér és a kültér közötti határvonal elmosódása

A friss levegőn lenni természetesen élénkítő hatású, így sok lakástulajdonos keresi a módját annak, hogyan terjesztheti ki életterét a szabadba. Ennek egyik módja, hogy a hátsó udvart még kellemesebb, pihentetőbb hellyé tegyük kényelmes kerti bútorokkal, kültéri fűtőberendezésekkel, hangszórókkal, fedett terletekkel és hangulatos teraszokkal vagy erkélyekkel.

Ez a trend a belső élettér irányába is elmozdulhat: a szokatlan, szabadtéri dizájnelemek, például a téglafalak és a természetes elemek, mint például a növények és a fűszerkertek egyre inkább bekerülnek a beltéri otthoni környezetbe, fokozva ezzel a természetközeli élményt, és közelebb hozva a szabadban való tartózkodás érzését.

Privát otthon / Tervező: BNLA Építészet / Fotó: Jurrit van der Waal

Természetes fa tónusok használata dizájnelemként

A festés egységes színt és textúrát ad a fának, és ez remek megoldás, ha ezt keresi, ellenben egy kis változatosság vizuálisan is érdekessé teheti a teret.

Természetes formájában a fa enyhébb szín- és textúraváltozásokat, valamint csomókat és repedéseket mutat. Nincs két egyforma deszka, és ez nagyban hozzájárul az anyag természetes szépségéhez.

A faanyag különböző tónusai mindig rendelkezésre állnak, így bármilyen árnyalatot is szeretne otthonába, biztosan van olyan fafajta, amely megfelel az igényeinek. Például a termo-kőris és a vörös tölgy sötétebb, csokoládé színű árnyalataival vonzza a tekintetet, míg az éger és a nyárfa világosabb színeivel dobja fel a belső tereket. Ha pedig a kettő között szeretne mégis valamit, akkor a termo-fenyő vagy a termo-luc aranybarna árnyalata lehet a megoldás.

A biofil (a természet szeretete) dizájnelemek bemutatása

Az építészetben használt különböző biofil tervezési elvek felhasználhatók az emberek jólétének, közérzetének javítására úgy, hogy a természet iránti vonzalmunkat a belső biológiánkkal és a külső környezetünkkel egyaránt harmonizáló elemeket használunk fel.

A biofil tervezés fokozza az ember és környezete kapcsolatát úgy, mint a fény, a tér, az élő elemek, a növények, valamint a funkcionális jellemzők, melyek intuitívabbá és élvezetesebbé teszik a terek használatát, természetes formákkal, mintákkal és anyagokkal.

Ha azokra az ember alkotta helyekre gondol, ahol általában jobban érzi magát, valószínű, hogy az ott található elemek közül sok a biofil tervezés alapelvei szerint került felhasználásra.

Thermory Reola iroda / Belsőépítész: Klli Salum / Fotó: Tőnu Tunnel

A faanyag felhasználása „nedves helyiségekben”

Egy olyan természetes nedvszívó anyag, mint a fa felhasználása vizes helyiségekben és konyhákban először ellentmondásosnak tűnhet, viszont a megfelelő anyagválasztással és kezeléssel ez nem kell, hogy problémát jelentsen.

A faanyag használata konyha vagy fürdőhelyiség különböző felületein természetes hatást kölcsönöz, és további tervezési lehetőségek egész sorát kínálja, akár csak magában, akár olyan hagyományosabb anyagokkal együtt használva, mint a gránit, a műanyag, a festett falak és a kerámiacsempe.

A faburkolat – vagy a mozaiklapok, mint a Thermory Decor – a kerámia alternatívájaként vagy a csempézett felületekkel kombinálva kellemes szín- és textúrahatásokat hoz létre.

Alakítsa otthonát wellness térré

A mindfulness és más, a személyes egészséget és jólétet elősegítő tevékenységek világszerte egyre népszerűbb irányzatnak számítanak, és ez egyre inkább tükröződik az otthoni terek kialakításában is, mivel sokan az otthonukat a külvilág stresszétől távoli nyugalom menedéknek tekintik.

A lakástulajdonosok átalakításokat végeznek annak érdekében, hogy otthonuk jobban betöltse ezeket a funkciókat, és olyan gondosan kiválasztott anyagokat és tervezési lehetőségeket alkalmaznak, amelyek optimális kölcsönhatásban vannak a fénnyel, a térrel és a hangokkal, annak érdekében, hogy olyan ideális lakókörnyezetet teremtsenek, amelyek könnyebben lehetővé teszi a fontos napi gyakorlatokat, rutinokat és rituálékat, mint például a meditációs szobák és a szaunákat, gőzfürdőket, medencéket és edzőtermeket tartalmazó spa típusú terek.

Magán szauna / Belsőépítész: Johanna-Lisere Alling / Fotó: Elvo Jakobson

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *