A fa, mint építőanyag közelebbről

Az építészet történelme során biztosan nem volt olyan befolyással bíró anyag, mint a fa. Ritkán látni olyan épületet, amely fa felhasználása nélkül készült és a mai napig is a legtöbb épület alapvető eleme.

Az emberek mindig is arra törekedtek, hogy saját szükségleteiknek megfelelően alakítsák ki otthonaikat, az ősemberektől kezdve, ahol barlangok adták a lakókörnyezetet és a korai törzsektől, akik egyszerű menedéket építettek, egészen a modern kori lakásokig, mindenhol megtalálható a különböző méretek és stílusok széles skálája a faanyag felhasználásában. Hasznosságával és sokoldalúságával a fa mindig is sok lehetőséget kínált.

Ennek a rendkívül csodálatos építőanyagnak a tiszteletére, közelebbről megvizsgáljuk a fa fontos szerepét, amely építészetünkben játszott és játszik továbbra is nagyon fontos szerepet.

A faanyag használata a történelem során

A fa szerepe az építészetben az idők során változott, fejlődött, a fa, mint elsődleges építőanyag használata több mint 10 évezreddel ezelőtt kezdődött. A világ legrégebbi faépülete, amely ma is látható, a japán Narában található Hōryū-ji templom, amely először i.sz. 670 körül épült, míg az Egyesült Királyságban található Greensted templom, amely 1053 körül épült, a világ legrégebbi fatemploma, mely Európában a mai napig áll. A legrégebbi, folyamatosan lakott faépület a Roykstovan, amely egy, a 11. század közepe táján épült parasztház a Feröer-szigeteken.

A fenti példák jól szemléltetik, hogy lehetséges fából grandiózus építészeti látványosságokat és egyszerű, rusztikus építményeket létrehozni – ez utóbbiakról a faházak, csűrök, korai szaunák és az ipari forradalomig uralkodó faházak jutnak eszünkbe. A világ minden táján megtalálható, így elérhetősége és megújuló képessége mellett sokoldalú felhasználhatósága járul hozzá leginkább a fa, mint építőanyag népszerűségéhez. A színárnyalatok széles skáláját kínálva, puhább és keményebb fajták közül választhat, a faanyag vágható, formázható, hajlítható, így széles körben hasznosítható, mint például építmények és gerendák, valamint esztétikai alkalmazások, mint homlokzatok és díszítőelemek. A fa egyszerre tartós, erős és rugalmas – és mindig vonzó.

Természetesen a Thermorynál különös figyelmet fordítunk a hőkezelésre illetve itt kell megemlítenünk, hogy bár ezt az eljárást az idők során folyamatosan fejlesztették és finomították napjainkig, hogy az egyre hatékonyabb legyen. Először sokkal korábban alkalmazták, mint azt hinnénk, a Vikingek fedezték fel, hogy a fa hőkezelése javíthatja a fa tartósságát és szilárdságát.

A fa felhasználása napjainkban

Habár a fa nem mindig volt az épületekben használt fő alapanyag – hiszen az agyag és a kő is erős, tartós illetve a fémek, mint a bronz és a vas is bekerültek az építőiparba – de mindig jelen volt. És ahogy William Hall: Wood című könyvében is kiemeltük, a szépség és a fenntarthatóság előnyeinek kombinációja az utóbbi időben visszatért, számos inspiráló, kizárólag fát használó építési projekttel. Néhány figyelemre méltó példa, melyekre Hall mutatott rá: egy fenyőtemplom Norvégiában, egy iroda, amely leengedhető falként is működik Ausztriában, és egy kínai könyvtár, amelynek homlokzatát gyümölcsfák gallyai díszítik.

Fotó: Hundven-Clements Photography

Fotó: Erik Spahn

Fotó: Li Xiaodong

Napjainkban a fát gyakran használják tartós keretek és tetszetős épülethomlokzatok, valamint belső elemek, például lépcsők, korlátok és padlódeszkák készítéséhez. A különböző fafajták eltérő előnyökkel rendelkeznek, az erősebb keményfákat általában a szerkezeti elemekhez választják, melyekhez ezek a faanyagok jobb szigetelési tulajdonságokat, vonzó megjelenést biztosítanak a belső falakhoz és padlókhoz egyaránt. A hőkezelés az említett remek tulajdonságokon sokat javíthat, hiszen növeli a tartósságot, a rothadásállóságot és a méretstabilitást. A fa egyik legvonzóbb tulajdonsága számos modern építésziroda számára a fenntarthatósági bizonyítvány.

A fa fenntarthatósági előnyei

Egy korábbi cikkünkben már megvitattuk a fa fenntarthatóságát és további előnyök mellett megállapítottuk, hogy a fa megújulása és újra felhasználhatósága is pozitív tulajdonságok úgy, mint a kisebb környezeti hatás és a szénmegkötő-képesség, amelyet a faanyag elnyelt élete során. A Think Wood kommunikációs kampánya szerint „a fahasználat fokozásával, mind a lakossági, mind a kereskedelmi építkezésekben a becslések szerint 21 millió tonnával több (körülbelül 19 050 880 metrikus tonna) CO2-t lehetne eltávolítani a légkörből évente – ez megegyezik azzal a mennyiséggel, mintha 4,4 millió autó tűnne el az utakról. A Think Wood rámutat a fa épületekben való felhasználásának néhány egészségügyi előnyére is, mint például a stressz csökkentése, a jobb koncentráció és a munkával való elégedettség.

Ezek azok az okok, melyek miatt országok és önkormányzatok egyre inkább fontolgatják több fa felhasználását a városokban, ahogy a francia kormány nemrégiben bejelentett törvénytervezete, mely előírja, hogy az összes új középület 50%-át fából vagy más természetes anyagokból kell felépíteni, továbbá a helsinki új „ Oodi” könyvtár, mely a modern dizájn legjavát mutatja be, elsöprő fahomlokzatával. Számos prominens építész is egyre inkább a fa felé fordul előnyeinek elismeréseként – Kengo Kuma japán építész például számos módon mutatta be figyelemreméltó megoldásait.

Odunpazari Modern Művészeti Múzeum / Kengo Kuma és Társai

Fotó: Naaro

SunnyHills at Minami-Aoyama / Kengo Kuma & Associates

Fotó: Daici Ano

A faanyag további érdekes és fenntartható felhasználási módjai közé tartozik A Quiet Place to Sit and Rest ( Egy csendes hely leülni és pihenni ), egy olyan pad, amelyet Kyle és Alyssa Trulen tervezett, akiket Shel Silverstein The Giving Tree ( Az adó fa ) című története ihletett. A közepén növő fa mellett, a pad kialakítása egy fa gyűrűit ábrázolja – a Thermory kőrisből és fenyőből készült pad belső „gyűrűi” eltávolíthatók, hogy a fa növekedését ne akadályozzák.

Eközben a Forest Green Rovers, egy angliai futballklub, amely erőteljesen a fenntarthatóságra fókuszál – a világ első 100%-ban vegán futballklubja, a Forest Green Rovers FC most kapta meg az építési engedélyt egy teljesen fából készült stadionra, melynek építését a közeljövőben tervezik.

A fa itt marad

A fát a történelem során végig használták az építészetben, és úgy tűnik ez nem is fog változni. Annak egyre növekvő felismerése miatt, hogy világszerte fenntarthatóbb megoldásokra van szükség az épületekben is, illetve olyan anyagok pótlására, melyek a környezetet károsítják. Ez a tendencia rávilágít erdeink gondozásának szükségességére, hogy ezt az értékes erőforrást folyamatosan elérhetővé tegyük.

Olvasson többet a megfelelő fa falburkolat kiválasztásához

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *