A fa tapintási tulajdonságai

A fa falburkolattal burkolt századközepi otthonokban megszokott belső terek ismét keresettekké váltak, hiszen sokan azt a meleg, otthonos érzést keresik, amit a természetes anyagok adnak. A fa belső terek melegebbek és hívogatóbbak, mely nagyszerű választás a terek élénkítésére anélkül, hogy egy adott színpalettára vagy belsőépítészeti stílusra korlátozódnának.

A fa tapintási tulajdonságai szinte végtelenek és számos tanulmányt végeztek a fa előnyeinek feltárására, kezdve attól, hogy érintése hogyan tud paraszimpatikus idegi aktivitást illetve nyugtató hatást kiváltani amellett, hogy javítja a tér akusztikáját és tartósabb, mint a vakolt vagy festett felületek.

Míg a színesre festett falak élettel teli, vibráló külsőt kölcsönöznek, addig a fapanelekkel borított falak csodás érzést keltenek és segítenek megerősíteni a természettel való kapcsolatot, ami a lelki egészség szempontjából nélkülözhetetlen, mindezt anélkül, hogy ki kellene lépni a szabadba. A fa belső terek a biofil dizájn elemei, és a falburkolat kellemes illatot áraszt, a cédrus tiszta, fanyar illatától a Thermory hőkezelt burkolólatai, amelyek frissen sült kenyér illatúak. Mind a nagy polgári épületekben, mind a magánlakásokban fát használnak a mennyezeten és a falakon a karakter és a mélység eléréséhez, illetve természetes módon élénkítik vele a teret. A helsinki komp terminál épületének impozáns íves famennyezete van, az észtországi Rapla közelében található Maidla Természeti Üdülő és a tallinni NOA étterem pedig csodás faburkolattal rendelkezik. A Studio De.materia lengyelországi vendégházainak világos fából készült falai és mennyezete egyedi csomókkal, a helsinki Lapuan Kankurit üzlet és a tokiói székhelyű IMA Design nyírfából készült belső terei azt az érzést keltik a látogatókban, hogy erdei környezetben tartózkodnak (metsäkylpy finnül vagy japánul shinrin-yoku). Az áruház a Thermory KOO2 belső paneleit használja a Siparila kínálatból, mely autentikus skandináv faburkolatokat kínál, amelyek fenntartható, költséghatékony és rejtett rögzítési rendszerének köszönhetően könnyen telepíthetők.

Siparila KOO2 nyír falpanel Lapuánban Kankurit Helsinki Áruház

Thermory Kőris falburkolat és teraszburkolat Maidla Természeti Üdülőben

Thermory Kőris beltéri burkolat és padlóburkolat a NOA étteremben, Tallin, Észtország

A fa belső terek tartósak és alacsony karbantartási igényűek – ez előny középületekben, például kórházakban, iskolákban, állomásokon és koncerttermekben. A finn fővárost Tallinnnal összekötő helsinki kompterminálban, amelyet 2017-ben fejeztek be a PES-Építészei, a Nyugati 2-es terminálhoz egy nyitott, hangárszerű társalgó készült, ahol Thermory hőkezelt fenyőjét használták a burkoláshoz, hogy kihangsúlyozzák az épület masszív, boltíves mennyezetét. A mennyezeti panelek kellemes hangulatot árasztanak a minimalista térnek, kiemelik a tengerre nyíló gyönyörű kilátást és jelentősen csökkentik a tükröződést, növelve az általános kényelmet.

Thermory Fenyő mennyezet Helsinki Komp Terminál

Az adott szín és tónus tekintetében a kívánt hangulattól függően számos árnyalat létezik a fa belső terekhez: a természetes lucfenyő és fenyő meleg sárgás színétől a csokoládé árnyalatokig. Elmúltak már a kopott sötét alagsorok és tárolók unalmas faburkolatainak napjai. Puhafáink világossága kiemeli a kora reggeli csodás napsütést, míg a sötétebb lapok romantikával és hangulattal itatják át a helyiséget, szinte tompítják a külvilág zaját és forgatagát. A színtől függetlenül ez a természetes felület egyedi érzést ad, amely egyaránt segíti a koncentrációt és a pihenést.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *