A megfelelő fa falburkolat kiválasztása

Megtalálni a legjobb megoldást az épületek burkolására, több szempontból is fontos – a megjelenésén és hangulatán túlmenően fontos szerepet játszik az épület biztonságában és hosszú élettartamában is. A külső fa falburkolat kiválasztása számos előnnyel jár az alternatívákkal szemben, beleértve a fenntarthatóságot, a tartósságot és a látványt.

A burkolatok rendkívül széles skálája áll rendelkezésre a választáshoz, megfelelő ismeretek nélkül viszont nehéz lehet a döntést meghozni. Ezért hoztuk létre ezt a falburkolati útmutatót.

Kiemeltük azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a külső fa burkolatok kiválasztásakor, illetve bemutatjuk a legnépszerűbb fafajtákat, amelyek közül választhat, valamint azok által kínált jellemzőket és előnyöket.

Miért éppen fa falburkolat?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, hogy mit érdemes figyelembe venni a fa burkolat kiválasztásakor, felmerülhet a kérdés, hogy vajon a fa a legjobb megoldás  burkolási projekthez.

A burkolóanyag kiválasztásakor számos szempontot figyelembe kell venni, amelyek közül több is megfelelő lehet az Ön számára, olyan mint a megjelenés, a minőség és a funkcionalitás, beleértve az anyag, mint a kő, tégla, beton, csempe, PVC, üveg és fémek, például acél és alumínium.

Szilárdan hiszünk abban, hogy a fa burkolat a helyes választás, és miért:

Mert természetes

Megújuló, újra hasznosítható és biológiailag lebomló épületek lévén, a fa burkolatú épületek számos hosszú távú fenntarthatósági előnyt kínálnak más alternatívákkal szemben. Annak ellenére, hogy természetes anyag, a fa meglehetősen jó minőséget kínál, időjárásálló és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik..

A fatermelés alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással is jár, mint a tégla- és az acélgyártás, illetve ez a természetes anyag segíthet a lakók jólétének javításában a stressz csökkentésével és a koncentráció fokozásával.

Mivel a fenntarthatósági szempontok fontosabbak az építőiparban, a fa egyre népszerűbb választás.

Például a Snohetta építészcsapata a Telemark Erőmű épületét úgy építette meg, hogy az a lehető legnagyobb energiahatékonyságú legyen, és annak nagy részét, beleértve az ablakokat is, Thermory fenyőfalburkolatok borítják.

További információ a Telemark Erőműről – a Munkaterületek Jövőjének Fenntartható Modellje

Erőmű burkolat Thermory hőkezelt fenyő falburkolattal. Építész: Snohetta építészei / Fotó: Jeanett Teigen

A fa falburkolat időtálló stílusú

Van egy bizonyos szépsége a fának. Egyszerűen fogalmazva, a fa burkolatú épületek jól néznek ki – és soha nem mennek ki a divatból. Hagyományos, kiváló minőségű burkolati lehetőség, amely modern stílusban is kiválóan használható. A fa burkolat egyformán jól működik lakossági és kereskedelmi felhasználásban.

Számos kreatív módszer létezik a fa burkolatként való felhasználására, beleértve a különböző fafajok, árnyalatok vagy színek használatát a különböző elemek hangsúlyozására, mint a panelek vonzó mintázatba fektetését vagy egy jellegzetes stílus, mint az elszenesedett fa választását.

A Contekton Arkitekter Fyrstad AB építészei összekeverték a Thermory hőkezelt kőris falburkolatát zsindellyel egy iskola építéséhez Svédországban.

Biztonságos, tartós és könnyen használható

A faanyagot évszázadok óta használják az építőiparban, melynek minősége kiállja az idő próbáját. Jól ismert természetes anyag, mely könnyű, ugyanakkor erős, a fa burkolat könnyen felszerelhető, javítható és cserélhető, valamint nem okoz nemkívánatos meglepetéseket.

A hőkezelt fa falburkolat emellett rendkívül tartós, és megbízható lehetőség a hagyományosan tartósabbnak vélt anyagokkal szemben. Mivel a fában lévő tápanyagok a hőkezelés során módosulnak, kisebb a rovartámadás veszélye és nincs szükség vegyszeres kezelésre sem.

Széles körben alkalmazható

A faanyag szinte korlátlan alkalmazási lehetőséget kínál a fafajták, felületek, színek és profilok széles választékával.

Választhatja a hőkezelt lucfenyőt a Thermorytól a rusztikusabb burkolólapokhoz, vagy a hőkezelt kőrist a kifinomultabb megjelenés érdekében.

A burkolólapok megjelenésén könnyű változtatni, festék vagy más védőbevonat felvitelével, a lehetőségek skálája gyakorlatilag végtelen, függőleges vagy vízszintes táblák, kirakott felületek, vagy bármilyen minta szerinti elrendezésben, ahogy csak el tudja képzelni.

További előnye, hogy a fa falburkolat széles körben rugalmasan használható, így egyaránt alkalmas magánlakásokra és kereskedelmi épületekre is.

A fa falburkolat könnyen elérhető és megfizethető

Más lehetőségekhez képest a fa burkolatok gyakran olcsóbban megvásárolhatók és könnyebben beszerezhetők, aminek népszerűsége nagy részben köszönhető. Egyszerű rögzítési módokkal a szerelése is egyszerű. Ezáltal a fa megfelelő választási lehetőség a magánfelhasználók részére is.

Fa típusának kiválasztása a burkolathoz

Nyírfa ház a Hygge Supplytól Kodiak Thermory hőkezelt fenyő fa falburkolattal

Burkolatához számos különböző fajta közül választhat, mindegyik egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, hogy megfeleljen az Ön egyéni igényeinek és preferenciáinak. Ezek a fajok különböző lehetőségeket kínálnak a szín, a keménység, az erő és az ellenállóképesség tekintetében.

Nézzünk meg közelebbről néhány fő lehetőséget:

Kőris

A kőris egy világos színű, sokoldalú keményfa, amely kivételes tartósságot és rothadásállóságot, lenyűgöző fenntarthatósági jellemzőkkel bír, melynek vonzó erezete vizuálisan kiemel bármely felületet.

A hőkezelt kőris gyönyörű, mély színű, kiváló alternatívája a trópusi keményfának.

Fenyő

Számos fenyőfajta áll rendelkezésre burkolási projektjeihez, mint az erdeifenyő jellegzetes csomóival és a viszonylag csomómentes radiata fenyő. Más hasonló puhafákkal összehasonlítva a fenyő a legjobb rothadásállóságot és tartósságot kínálja, és mint gyorsan növekvő fa, általában bőséges belőle a kínálat megfizethető áron.

Lucfenyő

A lucfenyő ideális választás, mint puhafa, amely erős rothadásállóságot és hosszú élettartamot biztosít, miközben aranybarna tónusával, rusztikus csomós megjelenést kínál. A Thermory északi lucfenyője az Északi Hattyú Ökocímkével rendelkezik, amely tanúsítja, hogy vegyszermentes, tartós és felelősen kezelt erdőkből származik.

Cédrus

Többféle cédrus létezik. Ennek a vonzó puhafa viszonylag egyenes erezetű, és ideális kültéri használatra, mivel ellenáll a rothadásnak és a nedvességnek.

Tölgy

Ezt az Európa-szerte népszerű fafajtát a szívóssága és külső megjelenése miatt gyakran használják bútorok készítésére. Mivel ellenáll a nedvességnek, kültéri környezetben is jól használható, praktikus lehetőségként faburkolatok készítéséhez.

Mahagóni

A mahagóni egy különleges fa, amely viszonylag kemény, mély vörösesbarna színű és egyenes erezetű. Manapság kevésbé népszerű, mivel nem olyan fenntartható, mint néhány más lehetőség, de ideális faburkolat készítéséhez lenyűgöző, impozáns megjelenése miatt.

Nyír

A nyír egy keményfa, amely általában Észak-Európában található. Gyorsan növő fa, mely strapabíró,  jól ellenáll az elemeknek, így kitűnő választás kültéri faburkolatokhoz. A nyírnek is egyedülálló halvány megjelenése van, bár a különböző fajták némi színváltozatot mutatnak fehér, sárga és vöröses színezettel, melyek közül választani lehet.

Külső fa burkolatok öregítése, karbantartása

Természetes anyagként a fa az idő múlásával fokozatosan öregszik, függetlenül attól, hogy hőkezelt-e vagy sem. Ez azt jelenti, hogy rendszeres karbantartást igényel, ahhoz hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze optimális megjelenését.

Mint minden faanyag, a hőkezelt fa színe is idővel megváltozik, vonzó szürkére fakul. Ezt a folyamatot az eső, a szél és a nap UV-fényének való kitettség okozza, a fa burkolat színe egyenetlenül fakulhat attól függően, hogy hol helyezték el.

Lakossági fejlesztés Norvégiában az AART építészeitől olajozatlan Thermory hőkezelt fenyő falburkolat

Néhányan a fakulást a természetes anyagok szépségének tekintik, de ha úgy kívánják, ez a folyamat lelassítható olyan rendszeres felületkezelésekkel, mint a fa festése vagy olajozása – habár a hagyományos fatermékeket néhány évente kezelni kell, a hőkezelés jelentősen meghosszabbítja ezt az intervallumot.

Ha a közeljövőben burkolási projektet tervez, az anyagválasztás nagyon fontos szempont ahhoz, hogy a megfelelő megoldást találja meg, és ehhez számos tényezőt kell figyelembe venni. Reméljük, hogy a cikkben, mely bemutatja a hőkezelt fa felhasználásának legfontosabb előnyeit, és összehasonlítást ad a különböző fafajták tulajdonságairól, az összegyűjtött kulcsfontosságú információ segítségére lehet ebben a folyamatban.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *