A szibériai vörösfenyő alternatívája – a hőkezelt fenyő

A kiváló minőségű faanyagok iránti kereslet továbbra is emelkedő tendenciát mutat. A hosszú távú áremelkedés mellett a szibériai vörösfenyő készletek kimerülése is nyomást gyakorol az alternatívákat kereső vásárlókra.

A szibériai vörösfenyő népszerű burkoló illetve teraszburkolati anyag Európában, de az orosz fára vonatkozó szankciók jelentős piaci rést eredményeznek. Jó tulajdonságai mellett az elérhetősége és megfizethető ára is a szibériai vörösfenyő mellett szól. A szibériai vörösfenyő készletek azonban rohamosan csökkennek, és ez a helyzet várhatóan nem fog gyorsan javulni. Tehát itt az ideje, hogy alternatívák után nézzünk.

“A helyzet súlyossága valószínűleg a jövő év első felében még fokozódni fog, amikor az importőrök szibériai vörösfenyő készletei teljesen kimerülnek. Most van itt az ideje annak, hogy a faipari szakkereskedők alternatívákat keressenek a szibériai vörösfenyő helyett, és ügyfeleik számára zökkenőmentessé tegyék az átállást. A Thermorynál tavaly jelentős hőkezelési kapacitásbővítést hajtottunk végre. Ennek köszönhetően megfelelő készlettel rendelkezünk, nőtt a szállítási kapacitásunk, így készen állunk üzleti tevékenységünk bővítésére új piacokkal és ügyfelekkel, akik már aktívan keresik a szibériai vörösfenyő alternatíváit” – nyilatkozta Katrin Reinaste-Parve, a Thermory értékesítési igazgatója.

Miért jó választási lehetőség a hőkezelt fenyő a szibériai vörösfenyő helyett?

Jellemzők

Tulajdonságait tekintve a hőkezelt fenyő a szibériai vörösfenyő egyenrangú ellenfele. A hasonló esztétikai megjelenés mellett a hőkezelt fenyő a műszaki mutatók tekintetében is versenyképes.

A régió hideg éghajlata miatt a szibériai vörösfenyő rendkívül lassan növekszik, de ezek a kedvezőtlen növekedési feltételek számos hasznos tulajdonságot kölcsönöznek a fának, különösen a kültéri használat esetén. A szibériai vörösfenyő ugyanis természeténél fogva remek tartóssági besorolásba tartozik.

Mindazonáltal ugyanez vonatkozik az általunk használt hőkezelt fenyő alapanyagra is – a skandináv éghajlaton termesztett fa tömör szerkezetű, melynek tartósságát a hőkezelés csak növeli illetve méretstabilitást is biztosít, a vörösfenyővel szemben. A hőkezelt fenyő a 2. tartóssági osztályba tartozik, ami több mint 15 éves rothadásállóságot jelent. A hőkezelt fenyő előnye egyértelműen a méretstabilitás.

Wimex a Moland csoport tagja, Skandinávia egyik vezető építőanyag ellátója, a szibériai vörösfenyő évek óta a Wimex egyik legkeresettebb terméke, mivel könnyen megmunkálható és karbantartható, valamint hosszú ideig tárolható.

“Egészen meg vagyok győződve arról, hogy a jövőben sokkal több hőkezelt fanyagot fogunk kínálni a vörösfenyő alternatívájaként. A hőkezelt fa minőség tekintetében egy remek alternatíva” – mondja Søren Østergaard, a Wimex Divízió Menedzsere.

A szibériai vörösfenyő és a hőkezelt fenyő elérhetősége és ára

A világjárvány idején az ingadozó faanyag kereslet és kínálat az év elejére stabilizálódott, de ez az egyensúly nem tartott sokáig.

A szibériai vörösfenyő beszerezhetősége általában jó volt, ennek az elérhetőségnek és a nagy ellátási mennyiségeknek köszönhetően az ára a faanyaglista alsó határán mozgott. A készletek kimerülése a vörösfenyő árának emelkedéséhez vezetett, így a vásárlói igények kielégítése a megfelelő alternatívák felé vezettek.

A hőkezelt fa általában drágább, mint a nem módosított alternatívák, de a faárak általános emelkedése és a vörösfenyő hiánya csökkentette ezt az árkülönbséget. A könnyebb elérhetőség és a vörösfenyővel egyenértékű versenyképes ár egyaránt a hőkezelt fenyő mellett szól.

Problémamentes faanyag

A fa fenntarthatóságának értékelésekor ma már különbséget kell tenni a problémás és a problémamentes anyagok között. Különösen a skandináv országokban, de Európa más részein is, a szibériai vörösfenyő viszonteladása etikai okokból visszaszorult, és más helyi fafajokat, például fenyőt használnak alternatívaként. Például az orosz nyersanyagokra vonatkozó behozatali tilalom EU általi jóváhagyását követően a dán Wimex beszállító úgy döntött, hogy leállítja az orosz termékek vásárlását, és így tett az összes északi barkácsáruház és fakereskedő is.

A PEFC az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fát problémás anyagként minősíti, és ezért nem használható fel PEFC tanúsítvánnyal rendelkező termékekben. Az FSC nemrégiben bejelentette azt is, hogy Oroszországban és Fehéroroszországban minden olyan tanúsítványt felfüggesztenek vagy megszüntetnek, amely lehetővé teszi az FSC termékek értékesítését vagy promócióját. Ezen túlmenően az ellenőrzött faanyag e két országból történő beszerzését is felfüggesztették.

A Thermory az Északi Hattyú Öko-címke környezetvédelmi azonosítóval ellátott termo-fenyőt kínál. Ez azt jelenti, hogy a fa felelősen kezelt erdőkből származik, vegyszermentes és kültéri körülmények között is nagyon tartós.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *