Hogy teljesít a hőkezelt fa különböző éghajlati viszonyok között?

Függetlenül attól, hogy hol él, a fa burkolóanyag kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy változik az anyag az idő múlásával az időjárás hatására. Valódi fával történő építésnél a hő- és páratartalom óriási hatással lehet a faanyag szerkezetére, ami azt idővel károsíthatja. Milyen a hőkezelt fa tartóssága különböző éghajlati viszonyok mellett ?

Tisztában vagyunk vele, hogy olyan anyagot keresnek, amely lakhelytől függetlenül is megállja a helyét. Szeretnénk megadni a szükséges információt, és remélhetőleg inspirációt ahhoz, hogy nagyban gondolkodjon, és bármit tervezzen, amit csak megálmodhat, kevesebb korláttal.

Mi különböztet meg minket?

Minden fatermék magában tartja a nedvességet, ami azt jelenti, hogy előfordulhat repedés, vetemedés, tágulás vagy zsugorodás. Az, hogy a fűrészáru mennyire képes megbirkózni a hőmérséklet- és páratartalom változásokkal, számos tényezőtől függ, például a fa fajtájától, sőt az erezet irányától is. Természetes ellenálló képessége további kezelésekkel tovább fokozható.

A mi hőkezelési folyamatunk nem varázslat; tudományos elvek és bizonyítékok alapján fejlesztették ki. Zhang et. al tanulmánya szerint a hőkezelt fa sokkal kevesebb nedvességet szív fel, mint a kezeletlen fa. Ez a tanulmány azt is megállapította, hogy a fűrészáru szárító kemencében történő kiszárítása megváltoztatja a fa kémiai összetételét, így nem csak kevesebb nedvességet szív fel, de összességében kisebb a tömege is.

A Thermorynál mi kemencében szárított fával kezdjük a folyamatot, majd hővel és gőzzel távolítjuk el a fából a cukrokat, amelyek rothadáshoz vezethetnek. Ezek a cukrok táplálják ki a gombákat és rovarokat; de folyamatunk molekuláris szinten megváltoztatja a fa összetételét. Ezen túlmenően, eljárásunk csökkenti a nedvesség mennyiségét a fában, ami általában vetemedést, zsugorodást, kitágulást vagy hasadást okoz. A Thermory esetében ez azt jelenti, hogy kivételes rothadásállóságot kap egy könnyű, könnyen megmunkálható termékben, megdöbbentően csekély hőtágulással.

A hőkezelt fa tartóssága extrém időjárási viszonyok között

Mindent fából készült dologra hatással van az időjárás. Tehát hogyan teljesít a hőkezelt fa az Ön éghajlatán? Megvizsgáltunk néhány szélsőségesebb időjárási régiót, hogy segítsünk eldönteni, hogy a Thermory a megfelelő választás-e az Ön és projektje számára.

Szerettünk volna hallani a Thermory szélsőséges éghajlaton nyújtott teljesítményéről azoktól, akik közelről ismerik az ilyen környezet kihívásait. Beszéltünk forgalmazói képviselőinkkel a zord éghajlatról ismert területeken – Ontario déli részén, a Csendes-óceán északnyugati részén és Nevadában.

Kemény téli éghajlat

Kanada híres kemény teleiről. Sandy Mills a Stella Jones-tól, a Thermory kanadai forgalmazójától elmondta, hogy egy olyan helyen, mint Dél-Ontario, ahol mind a négy évszakot megélik, az ilyen szélsőségek valóban hatással lehetnek a külső fatermékekre. Mills elmagyarázta: „Itt mindent megkapunk. Nyáron akár 37°C (100˚F) fölé is emelkedhet a hőmérséklet 100 százalékos páratartalom mellett. A tél -40°C (-40°C) alá süllyedhet 0 százalékos páratartalom mellett.”

A fagyási/olvadási ciklusok tönkre tehetik a hagyományos fatermékeket, károsíthatják azok szerkezeti integritását, és problémákat okozhatnak a rögzítő- és telepítő elemeknél. A hideg és száraz levegő törékennyé teheti a fát, és meghasadhat vagy megrepedhet, míg a meleg és párás körülmények a táblákat megduzzadhatják és meghajlíthatják. Mills megerősíti azt az elképzelést, hogy a Thermory termékei a mi eljárásunknak köszönhetően közel sem duzzadnak fel, zsugorodnak össze maguktól, úgy, mint a nem hőkezelt fa. A nedvesség és a cukor eltávolítása a fából segít csökkenteni a vetemedés vagy a rothadás lehetőségét.

Általában a fánál számos előkészítésre és kezelésre lenne szükség ilyen éghajlaton a szélsőségek leküzdéséhez, és a faanyag várhatóan nagyon rövid élettartamú lenne. Noha nem kell aggódnia a burkolat előkészítése miatt, mindenképpen javasoljuk, hogy a fa olajozottan tartásával hosszabbítsa meg termékei élettartamát. Még ilyen környezetben is számíthat arra, hogy Thermory táblái évtizedekig kiváló állapotban maradnak.

Esős, párás éghajlat

A Csendes-óceán északnyugati részén több esős nap van, mint bárhol máshol az Egyesült Államokban, így a fa rothadása komoly gondot okoz az építőknek és a lakástulajdonosoknak. A rendkívül nedves éghajlaton lévő fa hajlamos felszívni a nedvességet és megduzzad. Rohadásra és gombákra is érzékeny. A rothadás, a penész mindenhol gondot okoz, ahol a környezet biztosítja számukra a vizet, tápanyagot és oxigént. Bill Bone az Oregon állambeli Portland állam egyik forgalmazója, az IWP speciális fatermékek értékesítési menedzsere. Bone elmagyarázza, hogy az éghajlat ott az év nagy részében nedves és csapadékos, hűvös, esős és havas tél jellemzi.

A Thermory hőkezelési folyamata miatt remek választás erre a régióra. Bone rámutat arra, hogy ezzel az eljárással az összes cukrot eltávolítják a fából, és hosszú távon nagyon ellenállóvá válik a rothadás ellen. Ezenkívül ez az eljárás eltávolítja a nedvességet a táblákról, így azok valóban ellenállóvá válnak a külső nedvességgel szemben.

Még több nedvesség visszaszorítása érdekében a burkolatok átfogó olajos kezelése meghosszabbíthatja a Thermory élettartamát. Az esőszűrő különösen segít megvédeni burkolatait a nem kívánt nedvességtől. Az esővédő lényegében egy duplafalú konstrukció, amelyben légréteg van a burkolati rétegek között.

Száraz éghajlat

A sivatagok elviselhetetlenek lehetnek hőségükkel, közvetlen napfényükkel és drasztikus hőmérséklet-változásaikkal. A nappali és éjszakai hőmérséklet nagy ingadozása azt jelenti, hogy a tipikus faanyagok gyorsan tágulnak és összehúzódnak, repedést okozva fa szerkezetében. A páratartalom hiánya miatti száraz levegő hatására a fa törékennyé is válhat.

A legtöbb fával ellentétben a Thermory tartós marad, és elkerüli a rideggé válást rendkívül száraz, napsütötte környezetben is. Sandy Jensen, a nevadai Las Vegas-i Greenline West munkatársa arra is rámutatott, hogy valóban nincs szükség akklimatizációs folyamatra, mivel a Thermory fa már alacsony nedvesség tartalmú. Jensen azt mondta: „Mint minden fa, ez is mozog, de a Thermory nagyon keveset fog mozogni, ami nagyon fontos Nevada számára; hogy nem zsugorodik.” A legtöbb fatermékhez hasonlóan Jensen is megjegyezte: “A Thermorynál előfordulhatnak hajszálrepedések a felületen, de ez csak esztétikai, nem szerkezeti elváltozás.”

Jensen megjegyezte, hogy egy olyan sivatagi éghajlaton, mint Las Vegas, a Thermory nagyon gyorsan ezüstösödhet, mert folyamatosan ki van téve a napnak. Ha szeretné megőrizni az eredeti barna színt, javasoljuk, hogy félévente (eleinte) alkalmazzon egy átfogó kezelést UV-védő olajjal, a friss külső fenntartása érdekében.

Stabil/megbízható bármilyen éghajlatnál

Más anyagokhoz képest a Thermory hűvös tapintású marad a forró, nyári hónapokban, és éppúgy tartja kiváló minőségét, mint esztétikáját. A hőáteresztés (vagy annak hiánya) kiemelten hangsúlyos kérdés forgalmazóinknál.

A piacokon és az éghajlatokon keresztül a Thermory egy stabil, megbízható fatermék, amely bárhol használható. Akár kezeletlenül is hagyhatja, ha akarja, anélkül, hogy aggódnia kellene a rothadás, vetemedés, zsugorodás vagy hasadás miatt. Míg a legtöbb terméket évente kell kezelni, vagy 5-10 évente teljesen ki kell cserélni, a Thermory rothadásállósága 15-25 évre szól (fajtól függően). Egy kis karbantartással és gondozással azonban sokkal tovább tarthat.

Mindezen tulajdonságok lehetővé teszik a tervezők és építészek számára, hogy valódi tömörfa termékeket használhassanak kültéren is, ott ahol általában nem használnak ilyesmit, mint például a havas Ontarioban, az esős Portlandben vagy a száraz Nevadában. Biztos lehet benne, hogy ha fából szeretné építeni, a Thermory segíthet abban, hogy a tervét véghez vigye, függetlenül attól, hogy a világon hol tartózkodik.

Források:
1. Hogyan hat a hő a fára. (2020, szeptember 21.). Nemzetközi Fa.
2. Wengert, G. (2014, január 24.). Hideg időjárás és famegmunkálás. Famegmunkáló és lakberendezési beszállítók szövetsége.
3. Zhang, Y., Xu, D., Ma, L., Wang, S. és Liu, X. (2017). “A hőkezelés hatása a fa vízfelvételi viselkedésére,” BioRes. 12(1), 1697-1705.

A cikk eredetileg a Thermory USA oldalon jelent meg.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *