Ismerjen meg négyet a kedvenc hőkezelt faanyagunkból

Ha választani szeretne, milyen fafajtákat használjon egy felújítási vagy építési projekthez, számos szempont befolyásolhatja döntését – beleértve, hogy hol fogják használni, mennyire kell tartósnak lennie, valamint a színválaszték és az általános vizuális hatás, amelyet szeretne elérni. Hogy segítségére lehessünk a döntésben, összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a Thermory-nál elérhető fafajtákról.

A Thermorynál a hőkezelés két szintjét alkalmazzuk – közepes és intenzív. Amellett, hogy a fának kissé sötétebb megjelenést kölcsönöz, az intenzív hőkezelés ideális kültéri termékekhez, mivel kiváló tartósságot és rothadásállóságot biztosít, míg a közepes hőkezeléssel a fa csak beltéri használatra ajánlott. A két lehetőség közötti különbség a csúcshőmérséklettől és a hőkezelési folyamat időtartamától függ.

Egyes fafajták különösen alkalmasak a festékkel való felületkezelésre – ilyenek a Thermory lucfenyő- és fenyő – mindkettő puhafa kiváló rothadásállóságú és hosszú élettartamú. Emiatt mindkét fatípus megtalálható a Vivid és Rebel festékkel kezelt burkolatsorozatunkban, az utóbbihoz a Drift és az Ignite termékcsalád is beletartozik.

Európai kőris és észak-amerikai fehér kőris

A kőris egy keményfa, melyet Európából és Észak-Amerikából szerzünk be, hogy a lehető legmagasabb minőséget nyújthassuk, miközben minimalizáljuk a környezetre gyakorolt hatást. Termékkínálatunkban a fát kültéri deszkázat és burkolat, valamint belső padló és falburkolat készítésére használják. Az intenzív hőkezelés kiemeli a faanyag gazdag barna tónusát, csodás vizuális hatást nyújt, amely kiemeli az általa burkolt felületet. A kevésbé fenntartható keményfa fajták helyett nagyszerű alternatívát nyújtanak a Thermory kőris termékei, melyek klasszikus megjelenésűek és kivételes rothadásállóságot, hosszú élettartamot biztosítanak az 1. osztályú, 25 év feletti tartóssági besorolásukkal. A fát évente UV-védő olajjal lehet kezelni, hogy megőrizze mélybarna színét, de ki is hagyhatja ezt, hogy burkolata idővel természetes módon világosodjon és elegáns platinaszürke árnyalatot kapjon.

Északi lucfenyő

Hőkezelt Lucfenyő, barna áttetsző festékkel felületkezelve

Fotó: Aivo Kallas

Az északi lucfenyőnk kizárólag Skandináviából származik, egy olyan régióból, amely a világ legfelelősségteljesebb erdészeti gyakorlatáról ismert. Ez a hőkezelt fa teraszburkolatokhoz és falburkolatokhoz egyaránt kitűnően használható. Az északi lucfenyő egy puhafa, amely a hőkezelésnek köszönhetően lenyűgöző korhadásállósággal és hosszú élettartammal rendelkezik és 1. osztályú, 25+ éves tartóssági besorolással rendelkezik. A Thermory hőkezelt lucfenyő falburkolatok és teraszburkolatok a Nordic Swan ( Északi Hattyú ) Ökocímkével is rendelkeznek, amely tanúsítja, hogy a fa felelősen kezelt erdőkből származik, vegyszerektől mentes és kültéri használat esetén rendkívül tartós. A rusztikus csomókat a természetesen világos tónussal kombinálva, a fa a hőkezelést követően aranybarna színt kap, amely fokozatosan fakul szürkévé az idő múlásával, az időjárás hatására. A kőris termékeinkhez hasonlóan a Thermory lucfenyő eredeti színe rendszeres olajozással megtartható.

Erdei fenyő

Az erdei fenyőnek számos közös tulajdonsága van a skandináv lucfenyővel, beleértve a világos aranybarna színt és származásukat a Skandináv fenntartható erdőkből. Az erdeifenyőből készült termékeink kiválóan alkalmasak deszkázati és burkolati alkalmazásokra, jellegzetes csomókkal büszkélkedhetnek, amelyek kiemelik a fa természetes vonzerejét és biztosítják, hogy minden egyes felület teljesen egyedi legyen. Akárcsak a lucfenyő esetében, a hőkezelt fenyő burkolatunk és teraszunk is rendelkezik a Nordic Swan ( Északi Hattyú ) Ökocímkével, így biztos lehet benne, hogy a faanyag felelős forrásból származik, vegyszermentes és rendkívül tartós kültéri környezetben. Ha hozzáadjuk a 2. osztályú, 15+ éves tartóssági besorolást, olyan rothadásállóságot kínál, amelyet nehéz összehasonlítani a hozzá hasonló puhafákkal. A többi faanyagunkhoz hasonlóan az erdeifenyő is idővel kivilágosodik, különösen ott ahol közvetlen napsugárzás éri illetve ki van téve esőnek, bár UV-álló felületkezeléssel megőrizhető aranybarna tónusa.

Radiáta fenyő

Hőkezelt Radiáta fenyő

Fotó: Sarah Rowlands

Kizárólag a Thermory falburkoló termékeihez használt radiáta-fenyő, puhafáink közül a legcsomómentesebb és minden lap kifejezetten egyedi erezetű. A radiáta-fenyőt gyorsan növekvő faként számos régióban széles körben termesztik. A tiszta fenyőként is emlegetett, Új-Zélandról származó Thermory radiáta-fenyő rendkívüli rothadásállóságot garantál, 2. osztályú, 15+ év tartóssági besorolásával. Míg hőkezelt falburkoló anyagaink nem feltétlenül igényelnek felületkezelést, érdemes figyelembe venni, hogy a radiáta-fenyő érzékenyebb a nedvességre, mint a többi fafajta, így javasoljuk, hogy szerelés előtt a lapok mind a négy oldalát UV-álló olajjal kenje be és minden külső felületet háromévente olajozzon újra. A rendszeres olajozással a fa megőrzi eredeti vonzó arany árnyalatát is.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *