Készítsen saját kezűleg padot Thermowood (hőkezelt) fa falburkolatból

Sorozatunk csináld magad következő részében megmutatjuk, hogy készítheti el saját padját Thermory sárga fenyő 20 x 140mm vastagságú falburkolatból.

A már elkészült pad mérete 1200 x 420 x 420 mm.

ELSŐ LÉPÉS:

Bizonyosodjon meg róla, hogy minden szükséges anyag a rendelkezésére áll a megfelelő méretben. Ehhez a kerti padhoz három darab 1200mm hosszú Thermory sárga fenyő 20 x 140mm falburkolatra lesz szüksége, valamint 8 darab 380mm hosszúságra ugyanebből az anyagból további négy darab körbevágásával. Szüksége lesz még 24 db rozsdamentes  4.5 x 70 mm csavarra és még kisebb 24 db 3.5 x 35 mm méretűre.

MÁSODIK LÉPÉS:

Az egyik 380mm hosszú falburkolat darabon jelöljön meg egy pontot 10mm-re a burkolat végétől és 20mm-re le a fenti éltől. Majd egy második pontot 10mm-rel és 70mm-rel lefelé. Ismételje meg a másik végén a darabnak és csinálja végig ezt a folyamatot a másik három 380mm hosszú darabon, azért hogy mind a négy munkadarabon be legyen jelölve.

HARMADIK LÉPÉS:

Fúrjon lyukakat a megjelölt pontokon keresztül.

NEGYEDIK LÉPÉS:

Mindegyik fa darabon csiszolja le a vágott éleket addig, míg teljesen simák nem lesznek.

ÖTÖDIK LÉPÉS:

Rendezze el a 380 mm-es darabok közül kettőt fúrt lyukakkal, kettőt pedig lyukak nélkül egy téglalapba úgy, hogy a nem fúrt darabok végei érintkezzenek a többi darab lyukaival. Helyezzen be egy 70 mm-es csavart minden furatba és csavarja be szorosan.

HATODIK LÉPÉS:

Ismételje meg az 5. lépés a többi 4 db 380mm-es darabbal, így két téglalapot fog kapni.

HETEDIK LÉPÉS:

Helyezzen 3 db 1200mm-es hosszú falburkolatot egy sorba úgy, hogy  4 db 30mm-es darabot tegye közé két végén a legkisebb élüket használva, hogy fenn tudja tartani a 20mm hézagot minden egyes darab között.

NYOLCADIK LÉPÉS:

Használjon ‘maradék’ egyenes élű fát hogy megbizonyosodjon arról, hogy a darabok megfelelően igazodnak egymáshoz a végeken.

KILENCEDIK LÉPÉS:
Helyezzen el egy korábban elkészített téglalapot a rövidebb élével lefelé, a három 1200mm darab tetejére, 138mmre a végétől és 37mmre mindegyik élétől.

TIZEDIK LÉPÉS:
Mérje ki, jelölje meg és fúrjon két lyukat a téglalapba. Minden furatnak 20 mm-re kell lennie a középső 1200 mm-es darab egyik szélétől és 20 mm-re a téglalap külső szélétől. Helyezzen be egy 35 mm-es csavart minden furatba, és csavarja be szorosan.

TIZENEGYEDIK LÉPÉS:
Mérjen, jelöljön meg és fúrjon még négy lyukat. Minden egyes külső 1200 mm-es darab esetében fúrjon egy lyukat körülbelül 10 mm-re a belső széltől, és egy másikat 10 mm-re a téglalapban lévő függőleges darab belsejétől. Helyezzen be 35 mm-es csavarokat az összes furatba, és húzza meg.

TIZENKETTEDIK LÉPÉS:
Ismételje meg a 10 és 11. lépés még 6 csavarral, 20 mm-re a téglalap belső szélétől és a külső szélébe már behelyezettekkel összhangban.

TIZENHARMADIK LÉPÉS:
Ismételje meg a 9-12 lépéseket, mivel a második téglalapot az 1200 mm-es darab másik végéhez kell rögzíteni. A pad készen áll a használatra.

TIZENNEGYEDIK LÉPÉS (opcionális):
Kezelje a padot Remmers olajjal annak érdekében, hogy kiemelje a csodálatos erezetét és mintázatát a sárga fenyőnek. Ahogy a padról készült fotón is látatja, nagy a különbség amikor összehasonlítja a nem olajozott fával.

Most pedig élvezze az elkövetkező éveket a padodon – tény,  megérdemli hogy leüljön és pihenjen ezután a kemény munka után!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *