Kis házak a fenntartható élethez

Az apró házak mozgalom nagyobb lendületet kapott az elmúlt évtizedben, de miért is? A minimalista életvitelre épül: birtokolj kevesebbet, így amit birtokolsz, az nem birtokol téged. A meggyőződés az, hogy a tapasztalatok és kapcsolatok számítanak, nem a birtokolt dolgok.

Az apró házak mozgalma a fenntarthatóbb életmód felé fordul, beleértve a fenntartható anyagok kiválasztását is. Hogy szerezhetsz egy apró fenntartható otthont és milyen anyagokat érdemes kiválasztani?

Ebből a cikkből megtudhatja:

  • Mi az apró ház mozgalom és miért trendi?
  • A fenntartható életmód és a környezetbarát anyagok otthoni használatának fontossága
  • A fa, mint fenntartható építőanyag

Mi is az apró otthon mozgalom?

Az apró ház mozgalom egy olyan társadalmi irányzat, mely a kisméretű házak felé irányul. Ahelyett, hogy nagyobb lakótereket keresnénk, ahogy ez korábban divat volt, egyre többünk választ kisebb minimalista lakóhelyet.

A minimalista életstílus jól kombinálható az apró ház filozófiával, mely szerint a több, számos életmódbeli stresszt okoz. Az emberek különböző okokból választják a minimalizmust és az apró otthonokat. Egyesek úgy vélik, hogy ezzel a lényegre összpontosítanak és életük leegyszerűsítésével csökkentik a zavaró tényezőket, hektikus életükben. Mások úgy érzik, hogy tudatosabban és fenntarthatóbban kell élniük.

Vannak olyan gyakorlati okok is, mint a pénzügyi megfontolások illetve a kevesebb környezeti behatás iránti elköteleződés. Egyre többünket foglalkoztat az ökológiai lábnyomunk csökkentése, készen állva a cselekvésre.

Emellett ott van annak a vágya, hogy távolabb végezhessük munkánkat az irodai nyüzsgéstől. Sok olyan dologgal kell szembesülnünk, amikkel valójában nem szükséges együtt élnünk és dolgoznunk. Az apró otthon mozgalom jelentős anyagi előnyökkel jár, lehetőséget biztosítva egy másfajta utazásokkal teli életmódra.

A kis házak kiegészítő ingatlanként is szolgálhatnak idős rokonok vagy hazatérő gyermekek számára, de lehet otthoni iroda vagy stúdió helyiség, szauna vagy vendégház is.

Például a Villart Micro Iroda egy 20 m2-es kerti stúdió, mely egy teraszt és egy kisebb belső teret foglal magában, melyet lapos tetővel, favázzal és ásványgyapot szigeteléssel alakítottak ki. A sötét színű külső és függőleges panelek egybeolvadnak a környező fákkal. Egy köves ösvény vezet keresztül a füves területen, egészen az irodáig. Így a munkába járást, most egy kerti séta váltja fel.

Thermory hőkezelt fa falburkolat. Villart Micro Iroda, Margus Vilisoo

Miért divatos az apró otthon mozgalom?

Ahogy egyre többen választják a minimalista életmódot, úgy az apró házak és annak mozgalma is ebben az irányban fejlődött.

Még nincs rögzített specifikáció az apró otthonok minősítéséhez, de addig ezek  a házak általában 40 m2-nél kisebbek. Az apró otthon mozgalom a minimalista életstílusból nőtt ki, mely egyértelműen határozott irányú és céltudatosabb életre ösztönöz úgy az erdőkben, mint a városokban.

Egy kisebb házba költözés nem csak a kevesebb helyről és tulajdonról szól. Sokan életvitelnek tartják, amelyet fel kell vállalnunk – ez egy társadalmi irányzat.

Ez az irányzat azért bontakozott ki, mert legtöbben súlyos adósságterhet cipelünk. A pénzügyi szabadság elérése érdekében meg kell értenünk, hogy a méretcsökkentés az ami segít az álmaink elérésében.

Költözés kisebb otthonokba sokaknak segített abban, hogy álmaikat megvalósítsák. Nem csak a kis méretű házak kerülnek kevesebbe, de azok fenntartása is segít a spórolásban. Továbbá a csökkentett költségek, a takarítástól a közművekig, kisebb környezeti hatást is jelentenek.

Ha kevesebb a hely, természetesen meg kell fontolni a tervezést és azt is amivel a házat bebútorozza. A kis otthonokban élők többsége kevesebbet fogyaszt és kevesebbet is költ. A kevesebb hely azt jelenti, hogy alaposan meg kell fontolni minden megvásárolni kívánt terméket, hogy valóban szükséges e és fel is lesz e használva.

Thermowood fenyő falburkolat. Yoki lombház, Will Beilharz, Artistree®. Kép: Mosolygó erdő

A fenntartható életmód és a fenntartható anyagok használatának fontossága az otthonában

A fenntarthatóság fontosabb, mint valaha. Kulcsfontosságú elem majdnem minden életterületein, nem különben az otthonépítésben is. Most, minden eddiginél fontosabb tetteink mérlegelése a bolygóra gyakorolt hatását illetően, mind egyénileg, mind közösségként.

De milyen jelentősége van a fenntarthatóságnak az építőanyagok felhasználása során?

Az építőanyagok kiválasztásakor figyelembe kell venni azok élettartamát a kezdetektől a selejtezésükig. A burkolóanyagokat illetően az építők figyelembe veszik a termék fenntarthatóságát, környezetbarát tulajdonságait a gyártástól a bontásig.

Az hőkezelt faanyag használata a műanyag vagy beton helyett biztosítja a tartósságot és a sokkal fenntarthatóbb megoldás lehetőségét.

A fenntartható anyagok használata kevesebb hulladékkal, kisebb energiafogyasztással és környezetszennyezéssel jár, mint más típusú anyagok. A környezeti hatás lényegében elhanyagolható. Röviden, a fa alacsonyabb életciklus költséggel bír, mint más anyagok.

Amellett, hogy a fenntartható anyagok használata kisebb ökológiai lábnyomot hagy, magasabb ingatlan értéket biztosít. Az olyan anyagok, mint a fa kiváló minőséget, kivételes tartósságot, alacsony karbantartási költséget és kellemesebb esztétikai élményt biztosítanak.

Thermory kőris zsindely. Kép: ÖÖD házak

Nem csak otthonoknál használtak a fenntartható anyagok. Vendégházak, szállodák jelenleg kisebb házakat építenek fenntartható anyagokból, hogy ott tartózkodásra csábítsák vendégeiket, különösen a környezettudatos szegmenst. A Maidla Nature Resort és az ÖÖD házak Észtországban illetve a Yoki lombház – egy öko-menedék Austinban, Texasban kiváló példái a fenntartható szálláshelyeknek, ahol hőkezelt faanyagot használtak az építés során.

A fa a legfenntarthatóbb építőanyag?

A fa egyértelműen a legfenntarthatóbb építőanyag a házak és lakások építésében. Alacsony szén-dioxid kibocsátásának köszönhetően az építők fel tudják használni projektjük környezetbarát tulajdonságainak maximalizálására.

A fa elemi összetevőihez természetes folyamatokon keresztül jut hozzá, mely folyamatok évtizedeken, évszázadokon keresztül zajlanak. Összehasonlítva az elemi összetevőket, a fa könnyebben hozzáférhető és fenntarthatóbb építőanyag, mint a beton vagy az acél. A fa megújuló, míg a beton és az acél nem.

Több fa ültetése segít a szén-dioxid megkötésében. A faanyag felhasználásával épült apró házak és vendégházak segítséget nyújtanak a szén-dioxid környezeti mennyiségének csökkentésében. Ellentétben az acéllal és betonnal, melyek előállítása több szennyező erőforrást igényel.

Thermory kőris falburkolat. Maidla Nature resort, Mari Hunt, b210 építészek

Az apró otthonoké a jövő?

Az apró otthonok minden szempontból nyerő megoldást jelentenek. Gyönyörűen tervezettek, mind egyedülállóknak, mind pároknak kitűnő választás, ezekben bárki kényelmes életet élhet.

Fontosabb megemlíteni, hogy ezek az otthonok pénzügyi biztonság szempontjából is előnyösebbek, megfizethetőbbek és több szabadságot kínálnak tulajdonosaik számára, akik csökkenteni szeretnék az élethosszig tartó eladósodás kockázatát.

Mindent összevetve a költségmegtakarítás lehetősége az egyik legjelentősebb előnye a kis otthonoknak. Az átlagos házaknál sokkal kisebb terület, alacsonyabb rezsit és fenntartási költségeket eredményez. Ráadásul a ház kevesebbe kerül vagy alacsonyabb lesz a bérleti díj.

Az apró otthonok irányzat egy zöldebb út az egészségesebb élet felé magunk és a bolygó számára egyaránt – ez mindenkire hatással van, aki köztünk él.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *