Mennyire fenntartható anyag a fa?

A klímaváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt a világ teljes közösségének felelőssége, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, minden egyes embert és szervezetet beleértve. A felelős viselkedés többé nem egy választható lehetőség – ez már szükségszerűség. Az építőiparban a fenntarthatóság javításának egyik egyszerű módja a fatermékek minél nagyobb mértékű felhasználása.

Ha tehát hozzánk hasonlóan Ön is elkötelezett a világunk fenntartható jövőjének megteremtésében, akkor a fenntartható faanyag felismerése segít Önnek a megfelelő anyagválasztásban, amikor az új padlóburkolata, falburkolata vagy teraszburkolata faanyagát keresi.

Amint azt valószínűleg Ön is láthatja, ez egy meglehetősen összetett dolog. Mivel a bolygó fáit ijesztő ütemben termelik ki, ez már többről szól, mint csak a fa környezeti jellemzőiről – a mi felelősségünk, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek megvédik a világ erdőit.

Mi teszi a fát fenntarthatóvá?

Az építési projektekhez számos anyag áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de egyik sem tudja olyan jól ötvözni a hasznosságot, az elérhetőséget és a fenntarthatóságot, mint a fa. A továbbiakban megvizsgálunk néhány környezeti előnyt, amelyet a fa nyújt.

A fa megújuló és újrahasznosítható

Az olyan konkurens építőanyagokhoz képest, mint a fém, a műanyag, a kő és a beton, a fa számos előnyt kínál – ezek közül a legfontosabb, hogy megújuló erőforrás – természetes, natúr termékként a fakészlet új fák ültetésével és fenntartható erdőgazdálkodással megújítható.

A Thermorynál arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk az erdők fenntartható kezeléséhez, és ezen a területen számos faipari gyártó is határozott lépéseket tesz. Építőanyagként való felhasználásának végén a fa újra felhasználható, újra hasznosítható vagy komposztálható.

A fa kevesebb környezeti hatású, mint más alternatíva

A fagyártásból származó szén-dioxid-kibocsátás mértéke kevesebb mint 100 kg CO2 1000 kilogrammonként, míg a tégla esetében ez több, mint 300 kg, az acél esetében pedig több, mint 2000 kg.

Emellett az építőanyagok életciklusát értékelő globális tanulmányok megállapították, hogy a fa kevésbé káros a levegő- és vízszennyezés, a szilárd hulladék, valamint az energia- és ökológiai erőforrások felhasználása szempontjából.

A fa élettartamának teljes energiája – a gyártási folyamat során felhasznált energia mennyisége – több mint háromszor alacsonyabb, mint az acélé, a műanyagé és a betoné, melyeknek a hasznos élettartamuk végén történő ártalmatlanítása további erőfeszítést és erőforrást igényelnek.

A fa melléktermékei, mint például a fakéreg és a forgács, emellett bio-üzemanyagként is felhasználhatók, ellensúlyozva a gyártási folyamat során felhasznált energiát.

A fa biológiailag lebomló

Az építés során felhasznált faanyagot a későbbiekben is meg lehet munkálni, illetve más építési vagy lakásfelújítási projektekhez újra  fel lehet használni.

A fának még életciklusa végére érve sincs szüksége különleges eljárásra ahhoz, hogy tápanyagai visszakerüljenek a földbe – amíg megfelelő körülmények között van, természetes módon magától lebomlik, így komposztálásra is ideális.

Ezzel szemben a műanyag lebomlása akár 1000 évig is eltarthat, az acél és a beton újrahasznosítása vagy komposztálása pedig jelentős mennyiségű energiát igényel – bár kevesebbet, mintha újonnan, érintetlen anyagokból állítanánk elő őket.

A fa elnyeli és meg is tartja a szén-dioxidot

Mint minden más folyamat, a fakitermelés is erőforrásokat igényel, bár hosszú távon ellensúlyozza azokat. Egy átlagos keményfa, mint például az éger vagy a mahagóni, évente mintegy 22 kg CO2-t nyel el a légkörből, valamint más szennyező gázokat, például nitrogén-oxidokat, ammóniát és kén-dioxidot.

Igazán remek dolog, hogy a fából készült faanyag építőanyagként felhasználva, annak szén-dioxid megkötő tulajdonsága használatának teljes időtartamában megmarad, ami néhány évtizedtől akár több száz évig is terjedhet.

A fa megkönnyíti a fenntarthatósági tanúsítvány megszerzését

Ha a fenntarthatóságra vonatkozó szigorú szabályozási követelmények figyelembevételével dolgozunk, akkor a fa ideális építőanyag, amely segíthet a projekt engedélyeinek megszerzésében. A fa sokoldalúsága és fenntarthatósági jellemzői nagyban megkönnyíthetik a harmadik fél által kiadott tanúsítvány megszerzését.

Az elfogadott fenntarthatósági szabványoknak való megfelelés pozitív nyilvános megítélést adhat az építési projektnek – és bizonyos esetekben ez döntheti el a megbízás elnyerését vagy akár elvesztését.

Hogy támogatja a tanúsítvány a fenntarthatóan kezelt erdőket?

A fenntartható erdőgazdálkodás azt jelenti, hogy az erdőket gondosan kezelik és megfelelően védik. Ez azt jelenti, hogy az erdőket olyan módon és olyan ütemben használják, amely hosszú távon, helyi, nemzeti és globális szinten is fenntartja biológiai sokféleségüket, termelékenységüket, regenerálódási képességüket, életképességüket és a vonatkozó ökológiai, gazdasági és társadalmi funkciók betöltésére vonatkozó potenciáljukat. A fenntartható erdőgazdálkodás azt jelenti, hogy nem okoz kárt más ökoszisztémákban vagy veszélyeztetett fajokban.

A felelős erdőgazdálkodás ösztönzésében és támogatásában számos globális intézmény vesz részt azáltal, hogy szabványokat határoznak meg, és ezek alapján hitelesíti a termelőket. Ezek közül a legismertebbek a Erdészeti Gondnokság Tanácsa (FSC) és az Erdészeti Tanúsítványokat Jóváhagyó Program (PEFC).

A környezetbarát termékek tanúsítására használt Északi Hattyú Ökocímke a szabályozásba tartozó faalapú termékekre vonatkozó különleges követelményeket is meghatároz. Eközben az Európai Unió jogi intézkedéseket vezetett be az Unió erdeinek védelmében az éves kitermelés korlátozásával és a kivágott fák pótlására vonatkozó követelmények meghatározásával, így az európai fa vásárlása fenntartható választássá vált, mivel a régió faipara ma már több fát ültet, mint amennyit kitermel.

A Thermory termékek többsége FSC, PEFC vagy Nordic Swan ( Északi Hattyú ) Ökocímke minősítéssel rendelkeznek, biztosítva ezzel ügyfeleinknek, a fenntartható fából készült padlóburkolatok, teraszburkolatokfalburkolatok és falpanelok vásárlását.

Fenntartható fakezelés – hogy készítik elő a fát?

Miután a fát kitermelték, különböző módon lehet azt kezelni, hogy megóvják, meghosszabbítsák az élettartamát és felhasználhatóvá tegyék. Ha ismeri a Thermoryt, akkor tudja, hogy mi a hőkezeléssel foglalkozunk, amely számos előnnyel jár a tartósság, a mérettartás, a rothadással és a kártevőkkel szembeni ellenállás, valamint a biztonságos és fenntartható felhasználás és ártalmatlanítás terén.

A másik lehetőség a kémiai kezelés, mint például az acetilezés vagy a furfuriláció (alkoholos kezelés), amikor a fát bizonyos vegyi anyagokkal impregnálják, egyes esetekben további lépésekkel is, mint például a melegítés. Míg ezek az eljárások fenntarthatósági előnyökkel járhatnak azáltal, hogy növelik a fa nedvesség- és kártevőállóságát, tartósságát és méretstabilitását, egészségügyi és környezeti problémákat is felvetnek, amelyek viszont a vegyszermentes hőkezeléssel elkerülhetők.

Mivel a hőkezelés során nem használnak vegyi anyagokat, a hőkezelt fatermékek biztonságosak, és felhasználásukat követően sem kell veszélyes hulladékként kezelni őket.

A fenntartható fától a maradandó városi környezetig

A városi lakosság folyamatos növekedése és az éghajlatváltozás egyre sürgetőbb ténye miatt a városok előtt az a kihívás áll, hogy jó minőségű, megfizethető és környezetbarát lakásokat kínáljanak.

Az olyan természetes erőforrás, mint a fa, az egyetlen valóban megújuló építőanyag. Mivel minden újonnan termesztett köbméter fa egy teljes tonna CO2-t köt meg, a fa mint olyan nemcsak klímasemleges, hanem klímapozitív is. Minél több fát tárolunk (pl. épületekben), annál kevesebb CO2-dal kell megbirkóznia a légkörnek.

A Snøhetta által tervezett Telemark Erőmű például a norvégiai Porsgrunnban egy olyan közös munkával készült épület, amelyet úgy terveztek, hogy szén-dioxid-negatív legyen, és 60 éves élettartama alatt több energiát termeljen, mint amennyit fogyaszt.

A fával készült épületek előnyei

A fa nem új építőanyag. A világ számos inspiráló épülete a bizonyíték arra, hogy ez a természetesen fenntartható anyag kiváló építészeti megoldások létrehozására alkalmas.

Az acélhoz vagy a betonhoz képest a fa jobban képes megtartani a saját súlyát, ami nagyobb tereket és kevesebb szükséges támasztékot igényel az épületek tervezésénél. Sőt magasra nyúló épületek is készültek már belőle. A fa remek anyag a nagyobb építőelemek előregyártásához is. Ez kiemelkedő anyag- és időhatékonyságot, kevesebb hulladékot és költségszabályozást biztosít.

A rendelkezésre álló sokféle fafajta miatt az építészek ugyanolyan könnyen megvalósíthatják elképzeléseiket, mintha mesterséges anyagokat használnának fel. Például a fenyőfából készült falburkolati termékek jellegzetes csomóikkal kihangsúlyozzák a faanyag természetes szépségét. A falburkolat bármilyen színűre festhető, és a falburkolatprofilok sokfélesége rengeteg lehetőséget biztosít egy igazán egyedi épület megtervezéséhez.

Ami még jobb, hogy a fa mint szerves anyag kényelmes és egészséges beltéri klímát tart fenn. Tanulmányok kimutatták, hogy a faszerkezetű környezetek pozitív pszichológiai és fizikai hatással vannak az emberre.

Tudjon meg többet a fa egészségre és a közérzetre ható pozitív hatásairól IDE kattintva!

A fa épületek életciklusa

A fagyártásban alkalmazott fejlett technológiák lehetővé teszik számos kedvezőtlen folyamat, mint például a csavarodás, a repedés és a rothadás megelőzését és kiküszöbölését. A hőkezelési folyamat során például csökken a fa sűrűsége és megváltozik a szerkezete, ami számos előnyt biztosít a hőkezelt fának.

A kémiai impregnálással ellentétben a hőkezelés a fát teljes szerkezetében javítja, nem csak a külső felületen, így minden szempontból stabil és tartós deszkákat kapunk.

Megfelelő gondoskodással a faházak több száz évig is fennmaradnak, és a faanyag falburkolatként való élettartama után is újra felhasználható más célokra.

Miért érdemes fenntartható faanyagot vásárolni?

Csábító lehet az olcsóbb megoldás, de amellett, hogy negatívan befolyásolja az élőhelyeket és a bolygó erdeinek hosszú élettartamát, a felelőtlen erdőgazdálkodás támogatása károsíthatja a szomszédos ökoszisztémákat, helyi környezeti problémákat okozhat, növelheti a szén-dioxid kibocsátást, csökkentheti a fák által tárolt szén-dioxid szintjét, és rossz minőségű fatermékeket eredményezhet. Hosszú távon ezek a problémák jelentősen károsíthatják a környezetet.

A fenti szervezetek valamelyike által kiadott tanúsítvánnyal rendelkező faanyag vásárlása biztosíték arra, hogy Ön nem kockáztatja, hogy hozzájárul ezekhez a nem kívánt következményekhez, a bolygót, és saját projektjét illetően. Tudatában lesz annak, hogy a felhasznált erdőket felelősségteljesen kezelik, ami azt jelenti, hogy a termelők a kitermelt fákat pótolják.

Thermory és fenntarthatóság

Ez az erős, elegáns, természetes anyag iránti szenvedélyünk egyik fő oka, hogy fenntarthatóságának előnyei önmagukért beszélnek. Mivel a Thermory speciális hőkezelési eljárása nem igényel semmilyen kémiai folyamatot, a mi faanyagunk rendkívül tartós, és olyan szilárdságot és stabilitást biztosít, amely kiállja az idő próbáját.

A fa kiváló építőanyag – sokoldalúsága, esztétikája és szigetelő tulajdonságai mellett az alternatívákkal szembeni környezetvédelmi előnyei csak megerősítik ezt az állítást.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *