Mi a legmegfelelőbb hőmérséklet a szauna használatakor?

Akár kezdő, akár tapasztalt szauna-rajongó, talán már elgondolkodott azon, hogy mi az optimális hőmérséklet a jó szaunázáshoz. Ahogy látni fogja, arra a kérdésre, hogy milyen forró legyen a szauna, nincs egyszerű válasz, mivel több tényező is szerepet játszik, beleértve a személyes preferenciákat, hogy mit szeretne megtapasztalni a szaunázás élményéből, az Ön jelenlegi egészségi állapota és a szauna jellemzői. Vizsgáljuk meg a lényeges szempontokat, hogy minden körülmények között a megfelelő szauna-hőmérsékletet érhesse el.

Ne feledje, mindenki másmilyen

Térjünk a lényegre, az ideális szauna-hőmérsékletet saját testünk mutatja meg a legjobban, ezért figyeljünk arra, hogyan érezzük magunkat, és változtassunk, ha túl melegnek vagy túl hűvösnek érezzük – végül is ez egy kellemes élményt kell, hogy legyen! Az Ön által preferált hőmérséklet pillanatról pillanatra változhat olyan tényezők függvényében, mint a környezeti hőmérséklet, az aznapi tevékenység, az evés mennyisége és a közelmúltban végzett tevékenységek. Fontos figyelembe venni a többiek igényeit is, ha csoportosan használja a szaunát – a gyerekek például alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, és senki sem érezheti magát kényelmetlenül forrón.

Ne feledje, hogy a szauna hőmérséklete attól függően változik, hogy milyen magasan helyezkedik el Ön, ezért ha úgy érzi, hogy a felső padon túlmelegszik, próbálja ki az alsó szintet, ahelyett, hogy teljesen elhagyná a teret. Ha ekkor még mindig túl melege van, lehet, hogy érdemes egy szusszanásnyi szünetet tartani, azt viszont észszerűtlen elvárni, hogy a hőmérsékletet olyan tartományba sikerül beállítani, ami mindenki számára tökéletes. Ha tapasztalt szaunázókkal együtt szaunázik, előfordulhat, hogy ők sokkal magasabb hőmérsékletet is elviselnek, mint Ön – ez a hozzászokástól függ, amelynek során a szervezetünk idővel fokozatosan növeli bizonyos körülményekkel szembeni toleranciáját.

A szaunák is másmilyenek!

A szauna azon jellemzője, hogy mennyire érzi forrónak a szauna levegőjét, az a fűtési mechanizmustól függ. Az infraszaunák és a gőzkabinok kivételével – amelyekről állíthatjuk, hogy a szó szoros értelmében nem szaunák – a szaunák úgy működnek, hogy a kályha tetején lévő köveket és a benne lévő levegőt akár tűzzel, akár elektromos fűtőelemmel melegítik fel, amíg használatra kész nem lesz. Ezt követően a hőt a kívánt szinten lehet tartani, ha rendszeresen vizet öntenek a kövekre, ami a közkedvelt gőzszenzáció érzést okozza. Érdekes módon ez valójában csökkenti a szauna hőmérsékletét, bár a megnövekedett páratartalom miatt sokkal forróbbnak érezzük magát a levegőt.

Eltekintve attól, hogy rengeteg különböző lehetőség áll rendelkezésre: infraszaunák, gőzkabinok, füstszaunák és hagyományos szaunák elektromos szauna kályhákkal vagy fatüzelésű szauna kályhákkal, még az egymáshoz hasonlóan működő szaunák is nagyon különbözőek lehetnek. A szauna mérete, alakja, anyaga és légáramlása mind befolyásolják, hogy milyen gyorsan melegszik fel és hűl le, mely pontokon érzi a legmelegebbnek és leghidegebbnek, és mennyire kényelmes bent tartózkodni a melegebb hőmérsékleten, így előfordulhat, hogy a szauna hőmérőn az Ön által preferált hőmérséklet másként jelenik meg attól függően, hogy melyik szaunát használja, még akkor is, ha Ön ugyanazt érzi.

Az infravörös és az elektromos szaunák könnyen beállíthatók a kívánt hőmérsékletre, és az bármikor módosítható, míg a hagyományos fatüzelésű szaunáknál a szabályozás kevésbé precíz. Ha pedig olyan szerencsés, hogy már volt szerencséje füstszaunához, akkor tudja, hogy ha a kamra egyszer felmelegedett, akkor addig marad forró, amíg a szauna kövek ki nem hűlnek, és nincs lehetőség az újra melegítésre, mivel nincs füstelvezető, hogy a füst távozhatna. Mivel mindegyik szauna nagyon különböző módon működik, a különböző szaunatípusoknak megvan a maguk optimális hőmérsékleti tartománya.

Az alábbiakban a tipikus hőmérsékletek különböző szaunákhoz:

  • hagyományos finn szauna általánosságban 70 és 90 fok között
  • infraszaunák jóval hűvösebbek 38 és 65 fok között
  • gőzkabinok még hűvösebbek, 30 és 50 fok közöttiek

A páratartalom szintje között is nagy eltérés van; a gőzfürdőkben a páratartalmat 100% körül kell tartani, míg egy hagyományos szaunában általában 5-15%-os a páratartalom, amely a gőzölés során átmenetileg emelkedik.

Vegye figyelembe, mire használja a szaunát

Egy egyszerű szaunában sok minden van, amit szerethetünk, hiszen számos pozitív hatása van, mint például a stresszoldás, a relaxáció és a fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatások, mint például:

  • csökkenti a vérnyomást
  • jó hatással van a keringésre
  • enyhíti a megfázás tüneteit

Akár egy hosszú munkanap utáni lazításról, akár a szeretteivel való minőségi időtöltésről, akár a hidegből való felmelegedésről, vagy a fürdőzés élményének emeléséről van szó, vagy magáról a szaunázás számos jó hatásáról, a választott hőmérséklet attól függ, hogy mit szeretne és hogy kivel van együtt.

Az egyik fontos tényező, amit figyelembe kell vennie, hogy mennyi időt fog a szaunában tölteni. Ha egy gyors feltöltődésre vágyik, akkor lehet, hogy magasabb hőmérsékletet választ, de ha túl sokáig tartózkodik a forró környezetben, az negatív hatással lehet az egészségére, ezért fontos, hogy óvatos legyen – ne feledje, hogy a szaunát olyan gyakran hagyhatja el és léphet be újra, amilyen gyakran csak akarja.

A szaunázás lehetséges egészségügyi kockázatai:

  • termikus kimerülés
  • hiperthermia
  • hőguta
  • és orvosi tanácsot kell kérnie, ha terhes, vagy ha szívbetegségben, bőrbetegségben, asztmában vagy magas vérnyomásban szenved.

Ne veszélyeztesse magát vagy másokat

Bár szórakoztató lehet megnézni, hogy mekkora hőt bír elviselni, vagy versenyt rendezni a barátokkal, hogy ki bírja a legtovább a forró szaunában, mindig a biztonság legyen az első. Az emberek elájulhatnak, és ha már ivott egy-két pohárral, akkor nem csak a tűrőképessége lesz alacsonyabb, de kevésbé lesz érzékeny a teste figyelmeztető jelzéseire is, amelyek azt jelzik, hogy hűvösebb környezetet kell keresnie. Ezt nem szabad félvállról venni – a Finnországban évente megrendezett szauna-világbajnokságot a 2010-es 12. alkalom után törölték, amikor az orosz versenyző, Vlagyimir Ladyzhenskiy meghalt, miután hat percen keresztül egy 110 °C-os szaunában tartózkodott.

Habár a szauna melegéből gyorsan átváltani jeges hőmérsékletre, például egy jégfürdőben vagy egy befagyott tóban, állítólag jótékony hatású a bőr pórusaira, az erekre, a tüdőre és az izmokra, a keringési stressz kockázata miatt még az egészséges emberek számára is veszélyes lehet. A lényeg, hogy ha kényelmetlenül érzi magát a szaunában, akkor biztosan valamit rosszul csinál, soha ne vigye túlzásba – még akkor sem, ha mindenki más jól érzi magát! Ha úgy érzi, hogy problémái vannak a szaunázással, mégis szeretné, az élménye élvezetesebbé tenni, akkor jó kiindulópont lehet a különböző hőmérsékletek kipróbálása, és megtapasztalni, melyikben, hogyan érzi magát.

A legjobb szauna hőmérsékletet illetően nincs igazán jó válasz, mivel az adott pillanatban megfelelő hőmérséklet erősen függhet a szauna típusától, a szaunázás céljától, valamint az elme és a test aktuális állapotától. Az ebben a cikkben található szauna hőmérsékleti iránymutatások azonban hasznosnak bizonyulhatnak, amikor azt mérlegeli, hogy a következő szaunázáskor milyen hőfokot használjon. Csak ne feledje, hogy legyen óvatos, és sose érezze magát kényszerítve, hogy a szaunában maradjon, ha nem érzi magát teljesen jól!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *