Miért olyan népszerű a fa a modern belsőépítészetben?

A fa olyan, mint a bor; csak javul a korral, és úgy tűnik, soha nem veszíti el szépségét. A modern anyagok számának növekedése mellett is a fát részesítjük előnyben belső tereinknél. De miért hűek a belsőépítészek a fa felhasználásához projektjeikben? Mi teszi őket ebben ilyen szenvedélyessé?

Miért fát használnak a belsőépítészetben?

A fát évszázadok óta használják otthonok és bennük található tárgyak készítésére – a hagyományos fapadlótól a minőségi bútorokig.

A sokféle felhasználási mód mellett a fa más lenyűgöző tulajdonságokkal is rendelkezik:

  • Erős és tartós, így hosszú élettartamú választás.
  • Könnyen használható anyag építőipari vállalkozásoknál és barkácsolóknál egyaránt.
  • Remek tulajdonságai vannak. A kőris, a fenyő, a tikfa, a tölgy, a bükk, a mahagóni és minden más fafajta (különösen a hőkezelt fa) egyedi megjelenéssel és minőséggel rendelkezik.
  • A fa természetes anyag, és ha tanúsítvánnyal szerzik be, pl. az FSC vagy a PEFC azt mutatja, hogy felelősen kezelt erdőkből származik, így hozzájárul a fenntartható erdőgazdálkodáshoz.

A fa finom és meleg megjelenésével kombinálva ezek az erősségek ideális belsőépítészeti és dekorációs anyaggá teszik.

Miért a fa a következő nagy feladat a belsőépítészetben?

Az elmúlt években egyre nagyobb mértékben használták a fát a belsőépítészetben, mivel a fenntarthatósági szempontok egyre fontosabbá válnak, és a biofil tervezés is egyre nagyobb teret hódít.

A műanyag széles körben elérhető anyaggá vált, olcsó, könnyen feldolgozható és karbantartható. A fa azonban továbbra is a tervezők által használt népszerű anyag maradt. A fa gazdagítja a terek belsejét, és kellemes látványt nyújt.

Nézzük meg, milyen előnyökkel jár a fa a belső terekben:

1. Tartósság

Mint feljebb említettük, a fa hihetetlenül tartós, így sok belsőépítész kedvence. Természetes anyagként a fa szépségéhez hozzátartoznak az apró textúra- és színbeli eltérések is. Ez egy szépen korosodó és kevés karbantartást igénylő anyag. Ezáltal a fa alkalmas háztartási és kereskedelmi helyiségekre egyaránt. Megfelelő kezeléssel a fa nedves helyiségekben, például fürdőszobákban vagy fürdőkben, valamint konyhákban is használható.

2. Környezetbarát

A fa természetes anyag, és kevésbé károsítja a környezetet, mint más beltéri dekorációs anyagok. A fa feldolgozása során kevesebb szén-dioxid szabadul fel, ami egyébként káros a környezetre és az egészségünkre.

Ezenkívül a fa kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így otthonában történő beépítése biztosítja a helyiség kellemes hűtését vagy fűtését. Mind ezek mellet képes elnyelni a túlzott zajt, így kellemes helyet biztosít a szellemi jólétének.

3. Megfizethetőség

Ha összeveti a fa előnyeit az árával, meg fog lepődni. A fa nagyon jó ár-érték arányban használható fel a belsőépítészetben. A falak elkészítése nem igényel sok anyagot, és a telepítésük is gyors és egyszerű.

4. Esztétikai alkalmazkodó-képesség

A fa nem csak esztétikus, hanem sokoldalúan felhasználható és tervezhető anyag, mely bájt, melegséget és természetes megjelenést ad a térnek. A teraszburkolattól a burkolaton át a padlóig a fa kiváló anyag számos lakberendező számára. Ha helyesen használják, a fa szentélyré alakíthatja a teret.

A fafelületek könnyen kezelhetők színnel, annak érdekében, hogy feldobja a belső teret, vagy csiszolható, hogy utána visszanyerje az eredeti színét.

A hőkezelt fa gazdag tónusaival az egzotikus fa alternatívája lehet.

5. Az inspiráció forrása

A fa nyugtató tulajdonságai mellett egy olyan anyag, amely egy más megjelenést és esztétikát biztosít. A különböző profilok kombinálásával textúrát és tapintható tulajdonságokat adhat a helyiséghez.

A fa polírozható, csiszolható, festhető, és szükség esetén fényes felületet kaphat. A Thermory kollekciójából származó Ignite fekete dombornyomott felülettel rendelkezik, amely az elszenesedett fára emlékeztet, de a modern technológiának köszönhetően nem hagy nyomot. A Drift koros, viharvert, istállószerű megjelenésű, amely rusztikus hangulatot kölcsönöz a belső térnek.

Még abban az esetben is, ha úgy dönt, hogy nem módosítja a fát, akkor is számos lehetőséggel alakítható és tervezhető, mellyel kiemelhetők a fa jellemzői és esztétikája. A fa tökéletes választás bármilyen stílushoz, dekorációhoz és színtónushoz.

Modern fa belsőépítészeti trendek

A belsőépítészek és építészek régóta szenvedélyesen dolgoznak a faanyagokkal. Ahogy a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik, az építészek megpróbálják beépíteni a biofil tervezési elveket az építészetbe és a belsőépítészetbe. Növények és fa díszítés alkalmazása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy otthonába vigye a természetet.

A modern trendek több okból is a fa használatát részesítették előnyben, többek között azért, mert a fa tökéletes kiegészítője más anyagoknak. A fa egy modern belsőépítészeti stílus, amelyet a megrendelők gyakran választanak, hivatkozva a kutatásokra, miszerint a fa hasonlóan a szobanövényekhez, melyek segíthetnek enyhíteni a stresszt, a beltéri fafelületek is javíthatják az élettani egészséget.

A kutatásokból kiderült, hogy az irodában nyolc vagy több fafelülettel érintkező munkavállalók 82%-a „elégedett vagy nagyon elégedett” volt a munkájával, összehasonlítva azon dolgozók mindössze 53%-ával, ahol nem volt fafelület a munkahelyen. A fa belső terek egyértelműen javítják az alkalmazottak munkával való elégedettségét, serkentik a kreativitást és növelik a hatékonyságot.

A globális világjárvány miatti távmunka felé való elmozdulással a tervezők egyre inkább alkalmazzák ezt a természet által ihletett hangulatot az otthonokban. A fa a belsőépítészetben többféle formában kerül felhasználásra, a teljes szerkezettől a kisebb otthoni elemekig.

Fa felhasználási lehetőségei a modern belsőépítészetben

Fa padlók

A fapadlók általában parkettás padlót jelentenek. A fa parketta padló egy csipetnyi eleganciát és további melegséget ad otthonának. A hőkezelt fa padlóburkolatok különböző vastagságban, hosszúságban és szélességgel készülnek, amelyek mindegyike valamit hozzáadhat otthonához, irodájához vagy étterméhez.

Fa szaunák

A fa falak melegséget és hívogató vonzerőt kölcsönöznek a szaunának. Ennek ellenére nem a fizikai megjelenés az elsődleges oka ezeknek a faelemeknek. A szaunában a forró, nedves levegő könnyen károsítaná a vakolatot vagy a gipszkartont, amelyekből hiányzik a fa rugalmassága és tartóssága. A hőkezelt fafajták jobbak, mint a többi alternatíva, mert hűvösebb marad, nem melegszik fel az érintésre.

Fa falak és fa lambériák

A fa ideális falakhoz és falburkolatokhoz. Akár beltéren, mint étkezőben vagy nappaliban, akár kültéren, mint a verandán, a fa falburkolat lehetővé teszi, hogy önálló, de gyönyörű teret alakítson ki. A fa jó anyag az impozáns falak kialakításához, hangsúlyt adva a helyiségnek. Természetes anyagként azonnal meleget ad a belső térnek.

Fa mennyezetek

A nehéz, fagerendák jellemzően a régebbi házak első emeletét támasztották alá. Ma már stílusos dizájnként használják a szobabelső kiemelésére, nem csak a klasszikus megjelenés érdekében. Valójában a modern fa mennyezet ma már a modern stílus szerelmeseinek népszerű választása.

Fa ajtók és lépcsők

Hacsak nem üveget vagy műanyagot használ, a belső ajtó általában fából készül. Egyes építők úgy döntenek, hogy a beltéri ajtókat festékréteggel fejezik be, a gyönyörű faajtókon beszerelve átragyog így a fa természetes szerkezete.

Ez vonatkozik a fa lépcsőkre is. A falépcső lenyűgöző és kevés karbantartást igényel, a fa előnyös tulajdonságai pedig évekig megmaradnak.

Fa bútorok

A klasszikus bútorok jellemzően fából készülnek, bár még mindig rengeteg műanyag alternatíva lelhető fel otthonainkban. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a fának csak meghatározott megjelenése és színe van, ennek ellenére viszont a fa rengeteg színben, felületben és formátumban létezik.

Fa dekoráció

Végül pedig több ezer, esetleg millió fa dísztárgy közül lehet választani. Mindenki számára van valami: fából készült tálak, kalaptartók, képkeretek, és a műanyaggal ellentétben jobb viszonteladó-képességgel bírnak, és újrahasznosíthatók.

A fa beltér esztétikája időtlen

Ha a modern belsőépítészetről van szó, a fa klasszikus és időtálló anyagválasztás, amely évekig stílusos marad.

A fa sokoldalú és alakítható modern belsőépítészeti anyag. A fa lehet rusztikus, modern és kortárs, ugyanakkor melegséget és otthonosságot kínál bárhol, ahol alkalmazzák – otthon vagy az irodában.

A fa univerzális és sokoldalú karakterével egy kitűnő anyag, ami könnyen kombinálható más anyagokkal és textúrákkal – ezért vált olyan népszerűvé a kortárs, modern belsőépítészetben.

Miért ne nézze meg a Thermory fatermékeinek széles választékát, hogy otthona melegséget árasszon és fantasztikusan nézzen ki.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *