Ötletek és megoldások szauna építéshez

Észrevette már, hogy a legtöbb szauna nagyon hasonlóan néz ki? A Thermory egyedülálló prémium-kategóriás szaunafával egyedivé teheti a sajátját. Ennek egyik lehetséges módja a rövidebb, 1500 mm hosszú falpanelek használata.

A rövidebb szauna falpanelek több tervezési lehetőséget kínálnak, eközben pedig csökkentik a költségeit.

A rövidebb falpanelek előnyei

Környezetbarát anyagfelhasználás

Számunkra fontos, hogy a faanyag előállítása és az építésben való felhasználása a lehető legtisztább és legkörnyezetbarátabb legyen. Amellett, hogy lenyűgöző formatervezést tesznek lehetővé, a rövidebb panelek a felhasznált fa mennyiségének optimalizálásával nagyban hozzájárulnak a természetvédelemhez.

Gyors házhozszállítás

A rövidebb panelek, méretüknek köszönhetően könnyebben és gyorsabban leszállíthatók és több eséllyel elérhetők raktári készletből.

Kedvezőbb ár

Ezek mellett az előnyök mellett, extra bónusz a jelentősen alacsonyabb ár.

Derékszögek és átlós vonalak használata

A rövidebb falpanelek számos lehetőséget biztosítanak a hagyományos és különleges mintázatok létrehozásához, a klasszikus halcsont mintától a rendhagyóig – bármihez, amihez kedvet érez. Hagyja szárnyalni a fantáziáját! Létrehozhat szaunájának egy valóban extravagáns külsőt, különböző hosszúságú, tónusú és szögű minták kombinálásával.

 

 

Ez a hagyományos halcsont mintázatú szauna rövid rezgő nyár lapokból készült, egymás mellett elhelyezett szegélylécekkel.

Fa: rezgő nyár

Falprofil és méretei: STP 15×90 mm

Szegélylécek: Thermory KA 8×35 mm a falpanelek illesztéseihez és SI 15×18 mm a saroklécekhez

 

 

Ennek a szaunának a falai természetes és hőkezelt nyárfa ízléses kombinációjával készültek. A képen látható, hogy a világosabb színű faanyagot a sötétebb fölé helyezték, a lejjebb található képen pedig egy szauna van, ahol ugyanez a minta, de fordítva – nézze meg, melyik tetszik jobban.

Fa: rezgő nyár és hőkezelt nyár

Falprofil és méretei: STP 15×90 mm

 

 

 

A függőleges falpanel illesztések különösen jól néznek ki, ha a táblák végeit nem 90 fokos, hanem 45 fokos szögben vágjuk le, ahogy a rajz mutatja.

Lenyűgöző világítás megoldások

Egyszerű, mégis látványos módja annak, hogy a szauna hangulatosabbá váljon, a világítás. Ha a világítást a falpanel illesztésekbe ágyazott díszlécekkel vagy a falból kiálló szegélylécekkel rejti el, egy gombnyomással különleges hangulatot teremthet.

 

 

 

Ezen a képen egy kis sarokszauna látható – okosan tervezve, alapanyagok felhasználásával, mégis hangulatos és különleges a függőleges világítási megoldásnak köszönhetően. A süllyesztett díszlécet a panelek találkozásánál rögzítették .

Fa: rezgő nyár

Falprofil és méretei: STP 15×90 mm

 

 

 

Ebben a falban a világítás okosan rejtve a stílusos széles lapok mögé került a panelek illesztésekhez.

Fa: hőkezelt magnólia

Falprofil és méretei: STS3 15×185 mm

 

 

Kézenfekvő ötlet a világítás elhelyezésére a T-szegélyléc használata:

Felső rész: T-szegélyléc 17×63 mm, rárögzítve a UK-szegélylécre 12×42 mm
Alsó rész: T-szegélyléc 17×63 mm, rárögzítve a KA-szegélylécre 8×34 mm

Falpanelek burkolati díszlécekkel kombinálva

A különböző szélességű burkolólécek használata ötletes megoldást kínál a rövidebb falpanelekből álló szauna építéséhez. Az Ön preferenciáitól függően a díszlécek illeszkedhetnek a fal színéhez, vagy lehet kontrasztos is. Az illesztéseket úgy is elrejtheti, hogy a panelvégeket a padok alá vagy a háttámla mögé helyezi – ez a megoldás különösen alkalmas függőleges falpanelekkel készült szaunák esetében.

A panelek hosszításának optikai hatását legegyszerűbben úgy érheti el, ha a falpanelekkel azonos fafajtájú és színű burkolóléceket használ, mint például a képen látható Thermory T-profil.

A T-szegélyléc lekerekített élekkel rendelkezik, és a látható rész keskenyebb, mint a többi díszlécünk esetében – körülbelül 5 mm – így kevésbé feltűnő.

Fa: rezgő nyár

Falprofil és méretei: STP 15×90 mm

Burkolóléc: T-profil 17×63 mm

 

A Thermory KA-szegélylécek designelemként is használhatók; a különböző méretű és színű szegélylécek jól kiegészítik a burkolóléceket – a szegélylécek ilyen módon történő kombinálásával a szauna látványosabbá, különlegesebbé válik.

Fa: rezgő nyár (falpanel) és hőkezelt nyár (padlapok és szegélylécek)

Falprofil és méretei: STP 15×90 mm

Burkolólécek: KA-szegélyléc 8×34 és 8×65 mm

 

 

 

Befejező szegek vagy a dekoratív szegek mindkettő remek választás a T és K szegélylécek rögzítésére.

 

 

 

 

A függőleges falpanelek illesztéseinek elrejtéséhez a legjobb megoldás a panelek padok alatti vagy háttámla mögötti rögzítése.

Okos kisebb szaunák

Gyakran úgy tűnik, hogy a szaunáknak külön erre a célra tervezett helyiségre van szükségük – vagy legalábbis rengeteg helyre. A valóság azonban az, hogy jóléte kis oázisa szinte bárhol elfér; egy nagyobb fürdőszobában vagy akár egy kinyúló tetőrész alatt is. Egy ilyen kisebb szauna is remek hely a rövidebb falpanelek használata.

 

 

 

Itt egy remek példa egy tető alá telepített szaunára. A tömör üvegből készült elülső fal tágas tér érzetét kelti, míg a jól megtervezett világítás intimitást kölcsönöz. A szauna fűtése a hátsó fal mögött van elhelyezve – ezek a “rejtett fűtések” egyes országokban nagyon népszerűek. Ennek a szaunának van egy csinos kis tetőablaka is; további képeket a galériában talál.

 

 

Az itt látható szauna egy nagyobb fürdőszobába került beépítésre, nagyon kicsi, mégis sokoldalú; az elektromos fűtés mellett infravörös elemekkel is rendelkezik. Egy ilyen kombinált szauna lehetővé teszi, hogy azok is élvezhessék a szaunázás egészségügyi előnyeit, akik az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *