Piil nyaraló ház

A Piil egy kis ház a Jägala-vízesés közelében, amely Észtország legnagyobb vízesése, neve a „piiluma” („lesni”) szóból ered.
Az Architecture & Design Studio Arsenit által tervezett ház fahomlokzatába vágott minimalista üvegablakával gyönyörű természeti környezetébe pillant.

Arseni Timofejev építész: „A Piil ház egy olyan prototípus, ahol különböző ötleteket lehetett kipróbálni – a faanyag kortárs módon történő felhasználása a lehető legtöbb helyen. Így a belső burkolat tölgy furnérból, a fürdőszoba részben acetilezett fenyőből készült. Kívül azonban a teljes homlokzat, a tető és a terasz különböző profilokból készült, mint Thermowood fenyő és Thermowood kőris.

A nappali modul négy és fél méterrel a föld felett konzolos. Ez a megközelítés kiterjedt kilátást kínál a természetre, és fedett teraszt hoz létre az épület térfogata alatt. Az oldalsó diszkrét bejárati ajtó biztosítja a bejutást. Az épület lábában lépcsőház és sporteszköz tároló található.

Az emeleten a fő modulban van a nappali, főzőfülke, ágy, felülvilágított zuhanyzó, bőséges rejtett tárolóhely, két hely a távmunkához, valamint egy nagy függőágy a magasföldszinten.

A szintek összjátéka lehetővé teszi a vízszintes felületek informális használatát asztalként, ülésként vagy bemutatótérként. A modul különösen tágasnak tűnik az elülső magasságon átívelő hatalmas ablaknak/tetőablaknak köszönhetően.

Az épületet tartó acél rácsos szerkezet a „láb” részben szabaddá válik. Míg a teherhordó szerkezet acélból készült, de az épület fő anyaga fa. Az acélelemek feketére vannak festve, hogy a háttérben elhalványuljanak, és előtérbe kerüljenek a különböző fafajták és felhasználási területek.

A belső falak, a lépcső és a beépített bútorok fehérre festett tölgy furnérral készülnek, ami faragott és monolit megjelenést kölcsönöz a térnek.

Az épület kívülről Thermowood fenyő lécekkel van burkolva. Az időjárás álló burkolat thermowood eljárással módosítottak, egyébként kezeletlenek. Idővel az anyag ezért kecsesen ezüstszürke árnyalatúvá válik, segítve az épületet, hogy beleolvadjon a fenyőfa környezetébe.

A hőkezelés tartósabbá teszi az általában puha fenyőfát, és kiemeli meleg tónusát és jellegzetes erezetét. A „hit-and-miss” burkolat irányítottsága tovább hangsúlyozza az épületformát. A rombusz és négyzet keresztmetszetű lécek használata vizuális mélységet ad, beszűri a fényt és a levegőt az épületbe, miközben monolit megjelenést kölcsönöz az épületnek.

A tető Thermory hőkezelt burkolatokból készült, amely nagyon tartós, a fa rendkívül alacsony hő- és nedvességtágulása miatt, a vegyszermentes hőkezelésnek köszönhetően.

A Thermory teraszra szánt thermowood kőris egzotikus mélybarna színű, puha/meleg hatása rendkívül ellenálló a nagy igénybevételnek, így egy praktikus és hangulatos teraszanyag.

A Studio Arsenit célja a természeti környezet károsodásának minimalizálása és a meglévő növényzet tiszteletben tartása volt, ezért a helyszín 3D-s modelljét a kezdetektől fogva elkészítették, és az összes épületelemet egy műhelyben gyártották le, mielőtt a helyszínen összeszerelték volna. Az előregyártási módszer választása csökkentette a hulladékot, minimalizálja a költségeket és az építési időt.

Az épület belső területe mindössze 19 négyzetméter, ami folytatja azt a közelmúltbeli trendet és lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy egy kis házban, a természet közepette, a megszokott kényelem feladása nélkül szálljanak meg.

Építész: ARSENIT

Építés éve: 2023

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *