Tervezze meg szaunáját – végezze el az előkészítést és élvezze az eredményt

A szauna építés izgalmas folyamat, a végeredmény pedig, hosszú éveken át örömteli órákat szerez Önnek és szeretteinek. Akár meglévő otthonába építi be, akár egy új épület részeként alakítja ki, vagy egy önálló szaunát épít egy kültéri helyiségben, van néhány fontos szempont, amelyet már a kezdetektől fogva érdemes szem előtt tartania. Ez az áttekintés segít Önnek abban, hogy az előkészületeket megfelelően elvégezhesse, és így minden alkalommal tökéletes szaunaélményben legyen része.

Elsőként – hol fogja elhelyezni új szaunáját?

Ez egy viszonylag könnyű döntés, hiszen nincs túl nagy mozgástér. Mivel a szauna magas nedvességtartalmú és hőmérsékletű helyiség, érdemes a fürdőszobával szomszédos, már vízszigetelt és hasonló körülményekre tervezett szaunát kialakítani. Ha a szauna és a fürdőhelyiségek egyetlen funkcionális egységet alkotnak, akkor a kettő között is könnyű lesz szabadon mozogni.

Mennyi helyre lesz szüksége?

Az első lépés itt, hogy kiszámolja, mennyi szabad hely áll rendelkezésére, de mint társasági helyiség, azt javasoljuk, hogy a szaunának legyen akkora tere, hogy legalább két-három vendég kényelmesen elférjen benne. A szauna padok hosszát tekintve személyenként körülbelül 600 mm-rel számoljon. Az is jó, ha van fekvőfelület, ezért egy vagy több, legalább 2000 mm-es pad kialakítása lenne ideális.

Mélység tekintetében tartsa szem előtt, hogy a felső szauna padon (kb. 600 mm, vagy 700 mm a kényelmes elfekvéshez) és az alsó szauna padon (400 mm) kívül a kályhának is bőséges helyre van szüksége, ideértve a biztonságos távolságtartáshoz szükséges teret is. Az optimális magasság egy szaunahelyiségben körülbelül 2100-2300 mm, de ügyeljen arra, hogy a felső szauna pad és a mennyezet között elegendő hely legyen ahhoz, hogy egyenesen tudjon ülni; ez körülbelül 1000-1200 mm.

A szauna pad magassága elengedhetetlen a megfelelő élményhez – ha ezt rosszul választja meg, akkor vagy túl meleg vagy túl hűvös lesz. Az alsó szauna pad elhelyezésénél is van néhány fontos szempont; amellett, hogy megfelelő távolságra kell lennie a felső padtól, tehát lábtartóként is használható legyen, megfelelő magasságban kell lennie ahhoz is, hogy kényelmesen ülhessen rajta, ugyanakkor elég alacsonyan kell lennie ahhoz, hogy viszonylag könnyedén fel- és leléphessen (ne feledje, hogy erre a célra egy kis mozgatható szauna padot vagy lépcsőt is tarthat a szaunában). Javasoljuk, hogy az alsó szauna padot a padlótól körülbelül 400-500 mm magasságban helyezze el, és ugyanilyen távolságra a felső padtól is.

A megfelelő szellőzés biztosítása

Nem számít, milyen gondosan megtervezett és gyönyörűen kivitelezett a szaunája, ha nem gondoskodik a megfelelő szellőzésről, az egész élményt elronthatja, ezért ezt a szempontot mindenképpen komolyan kell vennie. A helyi építési és tervezési előírásokat mindig tartsa be, vagy új épület esetén megbízhat egy szakmérnököt is aki segítséget nyújthat a szükséges térfogat kiszámításánál, a célszerű alapérték 2 l/s/m2 . Ne feledje, hogy a szauna szellőzőnyílások elhelyezésének megtervezése előtt mindig olvassa el a szaunakályhához mellékelt használati utasítást is. Általában a szauna kályha alatt, a padlóhoz közel kell lennie egy bemeneti nyílásnak, a kályhától átlósan elhelyezve pedig, a helyiség belső magasságának alsó harmadában kell a kivezető nyílást kialakítani.

Egy megjegyzés a szauna alakjának kiválasztásához

Annak érdekében, hogy a helyiség egyenletesen melegedjen fel, fontos, hogy a szauna tervezésekor tegyék lehetővé a levegő szabad áramlását. A nagy mélyedésekkel rendelkező helyiségek emiatt így nem ideálisak, míg a mennyezeten kiálló szerkezetek pedig megakadályozzák, hogy a forró levegő szabadon áramoljon a felső ülőrész felett.

A nagy kérdés – a megfelelő kályha kiválasztása szaunájához

Szauna kályha nélkül a szauna csak egy helyiség lenne ülőhelyekkel, így ennek kiválasztása vitathatatlanul a legfontosabb szempont a tervezésben. Három típus közül választhat: elektromos szauna kályha, szauna infrasugárzó  vagy fatüzelésű szauna kályha. Ez utóbbi természetesen csak akkor jöhet szóba, ha a házában van kémény, vagy a szauna külső fallal rendelkezik, és a helyiség tervezésekor a kémény méretét is figyelembe veszik. Egy hagyományos elektromos szauna kályhával, amely a legelterjedtebb megoldás az otthoni szaunák esetében, köbméterenként körülbelül 1 kW fűtési teljesítményre lesz szüksége, és ha a szaunának ablakai vannak, akkor minden négyzetméter üvegfelület után további 0,5 kW-ra van szüksége.

A fűtés beszerelése

Az elektromos szaunakályha telepítésekor mindig olvassa el a használati, beszerelési útmutatót, és ügyeljen arra, hogy pontosan kövesse az előírásokat, illetve a szükséges elektromos csatlakozásokhoz elkészítéséhez bízzon meg szakképzett villanyszerelőt. Amennyiben fatüzelésű szauna kályhát választ, akkor is érdemes a munkát megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberrel elvégeztetni, aki igazolni tudja, hogy a kivezetés a helyi tűzvédelmi előírásoknak megfelelően csatlakozik a kémény füstelvezető csatornájához.

A szauna előkészítése használatra

Mivel a szauna főként fából készül, ha nincs megfelelően védve a  szélsőséges hőmérséklettel és nedvességgel szemben, akkor annak hamar nyoma lesz e természetes anyag szerkezeti integritásában és vizuális megjelenésében. A megfelelő karbantartás, mely a telepítés után már kezdetét kell hogy vegye, megvédi a szauna felületeit, frissen tartva azokat, valamint segít megőrizni annak hosszú élettartamát. Ezt kezdje azzal, hogy minden fa felületet favédő anyaggal kezel – ez lehet olaj vagy viasz, ha szeretné, színezett változatok is rendelkezésre állnak, és ne feledje évente kétszer kell alkalmazni ezt a kezelést.

A magasabb szintű védelem érdekében, a hőkezelt fa választása jobb mérettartósságot és biológiai anyagokkal szembeni ellenállást, valamint mélyebb, kellemes füstös tónust biztosít. A Thermory szauna faanyagai közepes vagy intenzív hőkezelésen esnek át, mely különböző szintek befolyásolják a fa hosszú élettartamát és mély tónusát.

Most, hogy megismerte a szauna beszerelésének és használatra kész telepítésének alapjait, rövid időn belül élvezheti annak jótékony hatását!

Ne feledje, hogy weboldalunkon számos további forrást talál a szauna építésről, karbantartásáról, valamint a hőkezelt szauna anyagok széles választékáról.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *