Tíz fafajta melyeket szaunákhoz használunk

Minden szauna dizájn más és más – egyeseknél a praktikussága, míg másoknál inkább dekoratív vonzerő fontos. Bármilyen döntést is hoz készülő szaunájával kapcsolatban, vannak bizonyos univerzális alapelvek, melyeket érdemes szem előtt tartani, mint például olyan faanyagok használata a padokhoz, amelyek nem melegednek túl, vagy nem választanak ki gyantát, és olyan belső anyagok kiválasztása, melyek ellenállnak a hőnek és a nedvességnek.

A faanyagok hőkezelését is alkalmazzuk a tartósság, nedvességállóság és stabilitás fokozása érdekében. Ez a speciális eljárásunk átalakítja ennek a természetes építőanyagnak a megjelenését és az érzetét is, így különleges megjelenést ad a szaunának. Egyes fafajták megtartják hangulatos és meleg világosbarna árnyalatukat, míg mások – mint a magnólia, a radiata fenyő és a kőris – sötétednek, így elegánsabb lesz a felület. Ez a folyamat teljesen vegyszermentes. A faanyag csupán hő- és gőzkezelést kap.

Íme egy útmutató a tíz legnépszerűbb fafajtához, melyeket szaunákhoz való felhasználásra kínálunk.

Közönséges rezgő nyár

A rezgő nyár a fűzfélék családjába tartozó lombhullató fa, mely Európa, Ázsia, valamint Észak-Afrika területein található meg. Ideális anyag szaunapadok számára, mivel nem választ ki gyantát, nem szálkásodik, és nem forrósodik fel túlságosan. Jellegzetes világos tónusa és sima textúrája vonzó megjelenést kölcsönöz neki, valamint tökéletesen festhetővé teszi, így belső és külső falakhoz is használható. Számos beltéri szaunaelemet kínálunk természetes és hőkezelt rezgő nyárfából is.

Nyugati vörös cédrus

A nyugati vörös cédrus, a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld tűlevelű fa, amelyet csendes-óceáni vörös cédrus néven is ismerünk, tökéletes szaunapadok és belső terek kialakítására, mivel nem gyantásodik, nem melegszik túl, és víztaszító is. Az elsősorban Észak-Amerika nyugati részén termő vörös cédrus kellemes, gazdag aromájáról és a természetes árnyalatok széles skálájával rendelkező, gyönyörű vöröses színéről ismert, ami külső burkolatok számára is vonzóvá teszi.

Kanadai Hemlock/aranyfenyő

A Tsuga canadensis, más néven kanadai aranyfenyő vagy keleti bürök fája puha, durva szemcséjű, világos sárgás-barna színű, remekül használható külső falfelületekhez. Ez a fenyőfélék családjába tartozó észak-amerikai tűlevelű fa anyaga tartós és csomómentes, emellett ideális a szaunák belső terében való használatra, mivel nem vetemedik, és egyenletesen sugározza a hőt. A kanadai aranyfenyő finom, pihentető illatot is áraszt.

Közönséges éger vagy fekete éger

Köszönhetően vöröses tónusának és kellemes textúrájának, a közönséges éger, vagy más néven fekete éger fája népszerű a szaunák befejező anyagaként. Az Európa, Délnyugat-Ázsia és Észak-Afrika környékén növekvő, a nyírfélék családjába tartozó évelő, lombhullató fa kemény, víztaszító anyag, amely nem melegszik túl. Az égerfát különféle beltéri szauna anyagok és termékek gyártásához használjuk, hőkezelt és csiszolt változatban érhető el.

Erdeifenyő

Az erdeifenyő a fenyőfélék családjába tartozó tűlevelű fa, melyet szaunákban leginkább a külső falakhoz használnak fel. Ez a legelterjedtebb fenyőfaj, Európa és Ázsia-szerte termesztik. A fa jól reagál a hőkezelésre, mely exkluzív megjelenést biztosít, ezen kívül mi természetes és kezeletlen erdeifenyőből készült szauna anyagokat is kínálunk. A fa természetes mintázata egy speciális csiszolási technikával kiemelhető.

Norvég lucfenyő

A lucfenyő, a fenyőfélék családjába tartozó, európai lucfenyő néven is ismert örökzöld tűlevelű fa szinte fehér, egy enyhén sárgás árnyalattal – ez az egyik legvilágosabb színű tűlevelű fa. Észak-, Közép- és Kelet-Európában termesztik, a lucfenyőt gyakran használják faanyagként, a szaunáknál pedig általában a külső falakhoz kedvelt anyag. A fa természetes, vonzó mintázatát csiszolással hangsúlyozhatjuk.

Amerikai kőris vagy fehér kőris

Az amerikai kőris az olajfafélék családjába tartozó, Észak-Amerikában termő, évelő, lombhullató fa. Értékes, tartós, erős és dekoratív faanyag, amelynek csodás textúrája gyönyörűen kiegészíti a külső szaunafalakat. A hőkezelt kőrisünk sötétbarna tónusú, mely exkluzív megjelenésű illetve csiszolható, kiemelve ezzel jellegzetes mintázatát.

Radiata fenyő

A radiata fenyő a fenyőfélék családjába tartozó tűlevelű fa. Gyors növekedése és kiváló minősége miatt a világ számos részén a leginkább termesztett tűlevelű fafajok közé tartozik. Mivel nyílt csomóktól mentes, a faanyag nem választ ki gyantát, nem repedezik és nem melegszik túl, ennek köszönhetően kiválóan alkalmas szaunapadok készítésére. A széles deszkák, a természetes mintázatot kiemelő csiszolás és a hőkezelés eredményeként sötétebb árnyalat, pompás lehetőséget ad mind belső, mind külső burkolatokhoz.

Nyárfa

A fűzfafélék családjába tartozó nyárfa természetes színe halványsárga, textúrája sima. Az északi féltekén elterjedt, a rezgő nyárfával (Populus tremula) azonos fajba tartozik, és hasonlóan ideális szaunapadok és belső terek kialakításához – a fának nincsenek nyilt csomói, nem repedezik, nem választ ki gyantát, és nem melegszik túl. A hőkezelésnek köszönhető kellemes, meleg megjelenés és a széles deszkák hangulatos, fényűző kivitelezést eredményeznek, amely külső falakhoz is tökéletes választás.

Magnólia

A magnólia, más néven tulipánfa, a magnóliafélék családjába tartozik, krém, arany árnyalatú, sötétebb területekkel, jellegzetes mintázata hasonlít a kőrisre és a radiata fenyőre. Alacsony sűrűsége mellett ez teszi tökéletessé szaunapadok, belső terek és külső burkolatok számára. A széles deszkák és a hőkezeléssel elért sötét árnyalat fényűző, exkluzív felületet kölcsönöz ennek az Észak-Amerikában megtalálható fának.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *