Ünnepelje stílusosan a tavaszt egy jól karbantartott teraszon

Gyorsan közeledik a tavaszi időszak, és gondolataink természetesen azon járnak, hogy minél több időt tölthessünk a szabadban. Ha van egy fából készült terasza vagy erkélye, akkor valószínűleg ilyenkor kezdi el tervezni a grillezést, összejöveteleket, amelyeket a nyári hónapokban élvezhet.

Mindezt szem előtt tartva, most tökéletes alkalomnak tűnik egy emlékeztető, amellyel hőkezelt fa terasz burkolatnál a lehető legjobb állapotban tarthatja annak érdekében, hogy még hosszú éveken át élvezhesse. Hogy segítsünk Önnek, teraszaink karbantartási útmutatójából kiválasztottunk néhány kulcsfontosságú támpontot.

Kezdjük az alapokkal

Amellett, hogy gyönyörű mély színárnyalatot ad, a hőkezelés természetesen növeli a fa tartósságát és stabilitását is egészen a legmélyebb rétegekig, ezért ideális kültéri használatra. A megfelelő beépítési és karbantartási technikák alkalmazásával maximalizálni tudja a hőkezelt fa burkolatok élettartamát, ezért mindig tartsa be a Thermory termékeihez mellékelt utasításokat!

Tartsa szem előtt, hogy terasza mindig legyen mentes a levelektől, tűlevelektől és egyéb penészesedő törmeléktől. Fontos megjegyezni azt is, hogy a kiömlött háztartási vegyszerek, élelmiszerek és italok beszennyezhetik a felületet, amit kedvence karmai vagy magassarkú cipője is megkarcolhat. Ezek többsége idővel elhalványul, de a mélyebb folt vagy karc is könnyen eltávolítható a terület enyhe csiszolásával – természetesen, amennyiben a teraszburkolatok olajjal kezeltek voltak, akkor a csiszolást követően új réteget kell felvinni a korábbi helyett.

Thermory Kőris viharvert és olajozatlan teraszburkolat

Mikor kell karbantartani a fa teraszburkolatot

Bár nem feltétlenül szükséges a hőkezelt fa teraszburkolatok kezelése, bár annak rendszeres elvégzése megőrzi a faanyag friss megjelenését, a faanyag természetes árnyalatát, és így könnyebben is tisztítható. Hogy ezt milyen gyakran kell megtennie, az számos tényezőtől függ, beleértve a helyi éghajlatot, a terasz kihasználtságát és a fa teraszburkolat kitettségét az elemek hatásának, valamint az alkalmazott felületkezelést. Általában évente egyszer elegendő.

A fa teraszburkolatot célszerű rendszeresen tisztítani, és minden karbantartási munkát a nyári időszak kezdete előtt elvégezni, így a hatás biztosan nem marad el. A legjobb, ha melegebb időben végezzük a munkát, mivel a fa teraszburkolatnak száraznak kell lenniük mielőtt bármilyen olajat vinnénk fel, illetve más egyéb felületkezelést alkalmaznánk. Ha olajozza a felületet, ne akkor tegye, amikor az időjárás túl szeles vagy túlságosan meleg van, mert ez az olaj száradását okozhatja, mielőtt az beszívódna a faanyagba.

Gondoljon a környezetre és az egészségére

Hőkezelt, frissen telepített kőris fa teraszburkolat

A fenntarthatóság fontos számunkra a Thermorynál. Termékeinket vegyszerek nélkül fejlesztjük, ezért teraszburkolata karbantartásához inkább vízbázisú termékek használatát javasoljuk, mely környezetbarát és egészségesebb alternatíva, mint az oldószeralapú vegyszereké.

A fa teraszburkolat tisztítása

A hőkezelt fa teraszburkolatok fatisztító szerrel és meleg vízzel egyszerűen lemoshatók – ha különösen szennyezett, kefére is szükség lehet. Ezután öblítse le egy kerti tömlővel a vízpermetező fejet használva. Javasolt alacsony víznyomással végezni az öblítést, illetve előtte érdemes kipróbálni egy kisebb területen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem okoz e sérülést az erős vízsugár.Tisztítás után győződjön meg arról, hogy a teraszburkolat tiszta és száraz, mielőtt további karbantartási munkákba kezdene bele.

Tisztítószereket, olajokat IDE kattinva talál a fa teraszburkolatainkhoz!

A fa színének karbantartása

Hőkezelt kőris teraszburkolat időbeni színváltozásai az UV sugárzás és eső hatására

Mint minden fatermék, a hőkezelt fa is beszürkül az idő múlásával – emiatt ne aggódjon, ez nem befolyásolja a fa teraszburkolat tartósságát, valamint ezt megakadályozhatja UV-álló felületkezelő felvitelével, ha úgy kívánja. A fa teraszburkolat rendszeres olajjal vagy más védőanyaggal történő kezelése megakadályozza a faanyag berepedését, valamint víz- illetve szennyeződés taszító réteget képez. Ha már elszíneződött fa teraszburkolatot kezel, a fa teraszburkolat enyhe csiszolása eltávolítja a szürke színt a felületről, és kiemeli annak mélyebb eredeti tónusát – vagy ha azt szeretné, hogy fakuljon a fa teraszburkolat felülete és csak a repedéstől védené meg, akkor választhat színtelen olajat is.


Hőkezelt kőris teraszburkolat viharvert és olajozatlan

Ha szeretné megőrizni (vagy akár megváltoztatni) hőkezelt fa teraszburkolatának színét, ügyeljen arra, hogy a kezelőszert csak tiszta, pormentes felületre vigye fel. Megvédheti Thermory fa teraszburkolatait UV-álló pigmentált bevonattal, például viasszal, páccal, festékkel vagy ásványolajjal, valamint a sötétebb színű bevonat pedig segít az elszíneződés csökkentésében. Nem javasoljuk azonban az organikus olajok kültéri használatát, mivel ezek táplálják a biológiai szervezeteket, például a baktériumokat és a penészgombát.

Frissen olajozott Thermory kőris teraszburkolat

A fa teraszburkolat előkészítése olajozáshoz

Bár ez a cikk hasznos és általános tudnivalókat tartalmaz, semmiképp ne felejtse el mindig elolvasni és betartani az olajgyártó utasításait, mivel az ideális felhordási mód és száradási idő termékenként eltérő lehet.

Mielőtt elkezdi a munkát, távolítson el minden bútort és egyéb tárgyat a fa teraszburkolatról és takarja le a növényeket vagy a füvet a széleknél, hogy megvédje őket a tisztítószerektől és az olajtól, majd tisztítsa meg a felületet a portól vagy szennyeződéstől egy kefével és egy kevés vízzel vagy szükség esetén fa tisztítószerrel. Ha mohát talál, azt is távolítsa el – egy súrolókefe vagy terasztisztító gép segíthet a művelet elvégzésében.

Hogy alkalmazzuk az olajat

Kezdje tiszta és száraz felülettel, és válasszon megfelelő eszközt, például kefét, szivacsot vagy felmosót. Ha színezett olajat használ, azt javasoljuk, hogy alaposan keverje össze, és először próbálja ki egy kis területen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő e az árnyalat – ha több dobozra  olajra van szüksége, keverje össze őket az egyenletes tónus érdekében. Most készen áll az olajkezelés megkezdésére.

Tisztítószereket, olajokat IDE kattinva talál a fa teraszburkolatainkhoz!

Menetközben időnként megkeverve az olajat, vékony rétegben vigye fel azt a fa teraszburkolatra – ügyeljen arra, hogy egyszerre ne kenjen fel túl sokat. Kezdje az egyik szélén, és haladjon a végig a deszkalap felületén, teljes hosszában. Ha azt észleli, hogy bizonyos területeken túl sok olaj gyűlik össze, törölje le a felesleget egy ronggyal, mielőtt megszáradna – legyen nagyon körültekintő, ha bordás deszkát olajoz, mert vastag olajréteg gyűlhet össze a hornyokban. Egy vagy két rétegnek elegendőnek kell lennie – ha egy ideje nem tartotta karban a teraszburkolatot, akkor a legjobb, ha dupla réteget visz fel az olajból. Ha a teraszburkolat megszáradt, helyezze vissza a bútorokat, és vegye használatba!

Most már minden meg van – megismerte, hogy tartsa tökéletes állapotban Thermory fa teraszburkolatát azokért a csodás nyári pillanatokért!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *